Setmanari d'informació local - 138 anys

Els sectors que més reclamacions provoquen a les Balears són: telecomunicacions, telefonia, Internet i transport aeri

23137

La Direcció General de Consum ha registrat 4.233 reclamacions el primer semestre de 2018 i preveu tancar l’any amb més de 8.400, és a dir mil més que el 2017. Part d’aquest increment es deu a l’impuls que s’ha donat al sistema informàtic de reclamació telemàtica sense necessitat de tenir DNI electrònic, la qual cosa ha generat un augment notable de les reclamacions a través d’Internet. Així, en els primers sis mesos 643 persones han posat una reclamació sense haver-se de desplaçar a cap oficina, mentre que en tot l’any passat varen optar per aquesta via 855.

Així ho indiquen les dades del Servei d’Atenció al Consumidor, segons les quals, entre l’1 de gener i el 30 de juny, a Mallorca s’han registrat 3.297 reclamacions; a Eivissa i Formentera, 589, i a Menorca, 347.

Per sectors, de manera global a les Illes Balears, els més reclamats són telecomunicacions, telefonia i Internet (1.133 reclamacions); transport aeri (800) i serveis d’oci (viatges, allotjament turístic, bars, restauració, espectacle musical, museus, instal·lacions esportives), amb 286 queixes.

Per illes, les dades d’àrees amb més queixes varien: a Mallorca dominen les telecomunicacions (937), el transport aeri (534) i el subministrament d’energia i aigua (226); a Menorca encapçalen la llista el transport aeri (125), les telecomunicacions (67) i el subministrament d’aigua i energia (32); a Eivissa i Formentera, els tres sectors que generen més reclamacions són el de transport aeri (141), les telecomunicacions (129) i el de bancs i intermediació financera (35).

Reclamacions telemàtiques

Pel que fa a les reclamacions telemàtiques, en el primer semestre se n’han presentat 643. Per això, es preveu que a final d’any se n’hauran presentat més de 1.200; enfront de les 855 reclamacions de l’any 2017. El motiu d’aquest increment notable és la posada en marxa de la reclamació telemàtica sense necessitat de disposar de DNI electrònic, per tal d’acostar l’Administració a la ciutadania.

Així, fins a l’abril de 2017, per presentar una reclamació o una denúncia de consum era necessari disposar de certificat electrònic o d’un número d’usuari i una contrasenya de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Ara només fa falta un número de telèfon mòbil.

Durant el procés de reclamació, un dels camps obligatoris que s’ha d’emplenar és el telèfon mòbil de l’usuari, ja que en aquest telèfon rep un missatge de text (SMS) amb un codi que ha d’inserir en la seva reclamació. A més, l’usuari pot decidir si vol rebre totes les notificacions de manera telemàtica en lloc de per correu ordinari.

Amb aquesta mesura, el Servei d’Atenció al Consumidor fa una passa més per acostar l’Administració a la ciutadania, que ja ha tengut resultats. Així, en 2015 es varen registrar 244 reclamacions telemàtiques; en 2016, 398, i en 2017, la xifra va pujar fins a les 855.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.