Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell es proposa reduir un 20% la generació de residus abans del 2030

22667

El Consell es proposa reduir en un 20 per cent la generació de residus a l'illa abans del 2030, així com disminuir un 50 per cent el desaprofitament alimentari, dins dels objectius recollits en el nou Pla Director Sectorial de Residus no perillosos de Mallorca (PDSR) que es durà a ple per a la seva aprovació inicial aquest 26 de juliol.

La consellera insular de Medi ambient, Sandra Espeja, ha presentat aquest dilluns el nou Pla. En concret, el Consell vol reduir la generació de residus un 10 per cent abans de 2020 respecte a les dades de 2010, i augmentar aquest objectiu al 20 per cent per 2030.

Quant a la matèria orgànica s'espera aconseguir unes dades del 50 per cent al 2020 i arribar fins al 65 per cent en 2030; i quant als Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) es preveu una recollida mínima anual del 65 per cent en pes mitjà dels aparells introduïts en l'estat membre en els tres anys precedents o el 85 per cent al mercat de l'Estat membre.

Pla de prevenció de residus
El PDSR inclou per primera vegada un pla de prevenció de residus amb l'objectiu de reduir la seva generació. Inclou mesures per fomentar pràctiques constructives més sostenibles -per reutilitzar els residus de construcció i demolició-, promoure l'oferta i la demanda de productes amb menys envasos i potenciar el granel o implementar mesures de prevenció en el sector hoteler, entre altres.

Així mateix, el text recull específicament l'objectiu d'impulsar mesures per evitar el consum de bosses de plàstic lleugeres d'un sol ús.

Recollida separada en matèria orgànica a tot Mallorca en dos anys
El pla ve acompanyat de les directrius de planificació i prevenció de residus no perillosos de Mallorca i del programa de gestió de residus no perillosos dels serveis públics insularitzats, on es recull el model de gestió de residus associats al PDSR. Així, queda separada la planificació territorial dels programes de gestió i prevenció.

D'altra banda, també s'unifiquen els actuals dos plànols de residus no perillosos: el de residus sòlids urbans i el de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús. A més, el pla afrontarà la separació de matèria orgànica implantant la recollida a tot Mallorca en dos anys. Per poder assumir-la, es planifiquen noves infraestructures de compostatge.

El pla també vol potenciar els punts nets i les estacions de transferència, per facilitar una xarxa que prepari els residus per a la reutilització i les recollides selectives, i així minimitzar els impactes vinculats al transport i tractament. En el cas dels punts nets, el pla preveu que totes disposin d'un espai per a la preparació per a la reutilització, és a dir, que quan els residus arribin es triïn aquells que es puguin reparar per donar-los un segon ús.

Noves instal·lacions
Per poder dur a terme aquests objectius el Consell ha plantejat noves instal·lacions descentralitzades de Son Reus per fer compost de matèria orgànica i llots. D'altra banda, es milloraran i ampliaran les estacions de transferència. A més, com a novetat el Pla especifica que totes les reformes i noves instal·lacions es realitzin amb la millor tecnologia disponible al moment de l'obra.

Entre altres novetats ,per donar cobertura al nou sistema de separació d'envasos, el Sistema de Dipòsit Devolució i Tornada (SDDR), s'ha plantejat una reserva de sòl per a una planta de rentat d'envasos, i també es contempla una màquina de comptatge per donar suport a el sistema.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.