Setmanari d'informació local - 138 anys

Ecologistes de Canàries i Mallorca estableixen aliances per a fer front a la turistització de les illes

22275

Ecologistes de les Balears i de les Canàries han establert aliances per fer front a la turistització dels territoris insulars, en el marc de la cloenda del curs d'Economia i Ecologia Política del Turisme -organitzat per Albasud, la Hidra Cooperativa i el GOB, en el qual va tenir lloc la sessió 'Illes davant el turisme: Resistències des de Canàries i Mallorca'.

Segons ha informat el GOB en un comunicat, la jornada va comptar amb la presència de Pepe Guillén de l'entitat Benmagec-Ecologistas en Acción de Canàries.

Així mateix, des de les Canàries es va exposar la seva situació «dramàtica» per «l'acceleració del procés de turistització del territori». El motiu, segons els ecologistes, és el règim fiscal específic de les Canàries que fa que l'arxipèlag «s'hagi convertit en un paradís fiscal per a inversors, bàsicament vinculats a la construcció d'infraestructures i hotels i apartaments destinats a allotjar turistes».

A més, s'ha remarcat la darrera reforma de la Llei del sòl «que desprotegeix el sòl rústic i estableix un marc normatiu ad hoc per a nous desenvolupaments». «El turisme, juntament amb el cultiu intensiu del plàtan, sustenten una economia que, tot i l'increment del nombre de turistes, presenta unes dades alarmants pel que fa a persones en risc per pobresa, precarització del treball, accés a l'habitatge, o fracàs escolar», ha manifestat Guillén.

En aquest sentit, han lamentat que les Canàries també ha estat «un laboratori d'experiències turístiques» i han assenyalat que l'economia «ha perdut tota la seva diversitat vinculada al mosaic paisatgístic d'unes illes amb una part important del territori protegit».

D'aquesta manera, el col·lectiu ha expressat que el turisme «ha anat conquistant espais que abans no eren turístics, colonitzant tot el territori».

Davant d'aquesta situació, els ecologistes han explicat que és «impossible induir un desenvolupament turístic sostenible en un territori amb un model econòmic i social insostenible». Pel que han assegurat que la lluita en defensa del territori «ha passat a ser una lluita en defensa de les persones que ho engloba tot, en el marc de l'ecologisme social».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.