Setmanari d'informació local - 138 anys

Medi Ambient sotmet a votació la prohibició del lloguer turístic en els nuclis saturats del litoral

22197

La Comissió Balear de Medi Ambient s'ha reunit aquest dijous per sotmetre a votació un informe vinculant en el qual es prohibeix tots els tipus de lloguer turístic en els nuclis litorals turístics saturats i a s'Arenal de Llucmajor.

Amb aquesta mesura se cerca evitar que hi hagi un major consum d'aigua, més generació d'aigües residuals i de residus, major despesa energètica i més volum de trànsit i problemes amb la mobilitat en aquestes zones fins a l'aprovació definitiva del Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT).

La proposta original de zonificació turística del Consell de Mallorca contemplava que en aquests nuclis es permetés el lloguer de vacances a plurifamiliars i unifamiliars que fossin habitatge principal durant un màxim de 60 dies a l'any.

Per a arribar a aquestes conclusions, s'ha avaluat la zonificació amb criteris ambientals, poblacionals i d'ordenació del territori i es proposa formular declaració ambiental estratègica favorable per a la delimitació provisional de les zones aptes per a la comercialització d'estades turístiques a habitatges d'ús residencial.

Així mateix, determina que s'haurà de calcular quins nuclis litorals inclosos com a Z2 (resta de nuclis litorals turístics) no tenen recursos ni equipaments dimensionats per acollir més places turístiques i, per tant, es troben en una situació «insostenible» des del punt de vista ambiental.

Això suposarà que siguin classificats com a Z1 (nuclis litorals turísticament madurs o saturats), amb les conseqüents prohibicions de comercialització d'estades turístiques en habitatges.

L'informe de la Comissió manifesta que si no s'aprova el PIAT o qualsevol dels instruments legalment previstos per a la delimitació de les zona, en el termini màxim de dos anys des de l'aprovació definitiva, s'haurà de fer una revisió d'aquesta zonificació aplicant el criteris abans esmentats per determinar de les Z2 quins són nuclis litorals turístiques madures i quins no.

D'altra banda, estableix la prohibició de tot tipus de lloguer turístic al sòl rústic comú a causa de la problemàtica dels processos de rururbanització i terciarització del sòl rústic, «que suposen una urbanització difusa del territori, un notable consum de recursos i un desplaçament de les activitats del sector primari amb la consegüent disminució de la qualitat ambiental i paisatgística de l'entorn».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.