Setmanari d'informació local - 138 anys

Torra aposta per «crear un altre 1-O» per fer efectiva la República

22109

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apostat aquest dilluns per «crear un altre 1 d'octubre» per fer efectiva la República. Ho ha dit en presentar el seu llibre 'El quadern suís' (Proa), que repassa en forma de dietari els 18 mesos que va passar a Suïssa com a executiu d'una empresa d'assegurances, abans de tornar a Catalunya per impulsar una editorial i després entrar en política.
No ha dit si aquest nou 1-O ha de ser un altre referèndum o una altra fórmula alternativa, i s'ha limitat a dir que hauria de ser «crear un moment, una oportunitat» per tornar a impulsar la República i, aquesta vegada, sí fer-la efectiva. «Hem de crear un altre 1 d'octubre en el sentit d'arribar a l'objectiu que alguns tenim, que és arribar a la independència i fer efectiva la república. Ara estem en el procés de l'autocrítica», ha dit Torra, que no ha posat terminis ni ha precisat en què consistiria aquest nou 1-O.
En el llibre reflexiona sobre el mateix assumpte, però aquest dilluns ha admès que era «més fàcil» escriure-ho llavors, a l'abril de 2018 (quan era diputat ras de JxCat) que ara, que presideix la Generalitat.
Més declaracions de Torra
Torra ha explicat que ara l'independentisme està en fase d'autocrítica: «Hem fet coses molt bones, un referèndum d'autodeterminació i declarar políticament la independència, però no hem fet efectiva la república que votàrem. No hem estat capaços de passar per aquest moment». En conversa amb l'escriptor Albert VillaróTorra ha exposat que a aquells que van viure de més a prop el referèndum i la declaració d'independència els toca escriure les seves memòries «perquè les generacions que vénen sàpiguen què es va fer bé i què no, per fer-ho bé la propera vegada».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.