Setmanari d'informació local - 138 anys

Reubiquen dos dels darrers exemplars de nacres vives a Mallorca a una zona controlada

21727

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha ressituat dos exemplars de nacres (Pinna nobilis) en una zona controlada de reserva sense accés públic per reduir l'amenaça sobre aquesta espècie. Es tracta de dos dels tres únics exemplars vius en el medi natural dels quals es té constància a Mallorca.

Així ho ha anunciat la Conselleria, qui ha explicat que aquesta actuació s'ha realitzat en col·laboració amb el Centre Oceanogràfic de les Balears de l'Institut Español d'Oceanografia (COB-IEO). Els exemplars, que havien estat localitzats per un particular a poca profunditat, s'han traslladat des de Cala Blava fins a una zona de reserva integral dins del Parc Nacional de Cabrera.

Després d'una reunió de coordinació amb experts de la matèria de l'IEO, la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Imedea i la Conselleria de Medi ambient, les autoritats decidiren que l'opció del trasllat de tots els exemplars a un mateix punt podria ser l'única alternativa per afavorir la reproducció i protecció d'aquests exemplars.

Segons l'administració, el lloc més adequat és el Parc Nacional de Cabrera on, a més, es disposa d'estudis científics previs, encara que des de la Conselleria han apuntat que això no garanteix la supervivència i reproducció, ja que existeixen amenaces naturals -com la presència de depredadors-. Per això, es preveu instal·lar protectors individualitzats contra depredadors per a cada exemplar.

Les tasques d'extracció i reubicació foren dutes a terme per personal expert de l'IEO. Per a l'operatiu tècnic disposaren de dues embarcacions del Govern, una pneumàtica de la reserva marina del Migjorn, i una altra del Parc Nacional. Part del material per al trasllat va ser aportat des de la fundació Palma Aquarium.

En el cas de Mallorca, tan sols es tenien localitzats cinc individus supervivents i, per tant, aparentment resistents a una malaltia pròpia que afecta aquesta espècie: un al Parc Nacional de Cabrera, un altre en la Colònia de Sant Jordi, un altre a Portopetro i dues a Cala Blava. El de la Colònia es va perdre abans de ser trasplantat, possiblement per l'atac d'un pop.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.