Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB reitera la denúncia pel «procediment il·legal» de Costes

21059

Des del GOB han presentat de manera sistemàtica al·legacions davant Demarcació de Costes a les diverses tandes de sol·licituds d'explotacions de serveis de temporada a les efectuades per particulars i persones jurídiques davant la Demarcació de Costes referents a ocupacions, instal·lacions i activitats de serveis de temporada en les platges i costes de les Illes Balears. Aquestes són sotmeses a exposició pública perquè es tracta d'instal·lacions que demanen una vigència superior a una temporada.

«La petició que feim via al·legació és que aquestes instal·lacions no siguin autoritzades perquè el procediment de tramitació d’atorgament d’autoritzacions de serveis de temporada en platges i costes es fa obviant completament el previst en l’article 113.8 del Reglament General de Costes, el qual determina que solament se podran atorgar autoritzacions a particulars o persones jurídiques per a l’explotació d’aquests tipus de serveis quan els ajuntaments hagin incomplert el previst en l'esmentat article 113.8 del Reglament de Costes en els apartats a), b) i c): que la sol·licitud dels ajuntaments s’hagi presentat fora del termini establert, que la sol·licitud sigui legalment inacceptable o que s’hagin incomplert les condicions del títol en la temporada anterior». És a dir, que solament el Servei Perifèric de Costes pot convocar concurs per a l’atorgament de l’explotació de serveis quan l’Ajuntament respectiu no pugui ser el titular directe o preferent dels serveis de temporada tal com determina els punts primer, quart i vuitè de l’article 113 del Reglament de Costes i 115. c) de la Llei de Costes.

Per altra banda, el GOB apunta que també s’incompleix el previst a l’article 155.1 del Reglament General de Costes, el qual prescriu que quan es tracta d’activitats de serveis s’han de respectar els principis de publicitat, imparcialitat, transparència i concurrència pública, i que per això s'hauria de convocar un concurs amb la forma prevista a l’article 158.1 del mateix Reglament de Costes, i no atorgar-se l’explotació directament al sol·licitant.

Cala Tuent i Puro Beach
En aquesta cinquena tanda de sol·licituds, apareguda al Boib núm. 59 corresponent al 12 de maig de 2018 hi ha, entre altres sol·licituds, la número 1753 per a 4 temporades, de 2018 a 2021, corresponent a un particular per a 40 hamaques i 20 parasols a la platja de Tuent. «Aquesta sol·licitud no se pot atorgar, ni tant sols fer el tràmit d’informació pública, perquè l'Ajuntament d'Escorca ja disposa de l’autorització 16MA per a instal·lacions de temporada sol·licitada a l’any 2015, on no s’incloïa la platja de Tuent amb l’ocupació d’hamaques i para sols. Cal fer notar que segons el disposat en l’article 68.2 per a les platges naturals és l’ajuntament qui ha de proposar la distribució de les instal·lacions», explica el GOB.

També al mateix Boib hi figura la sol·licitud número 1739, per a 4 temporades, promoguda per la societat ILLETAS SA, l’explotadora del beach club Puro Beach d’Illetes. S’hi sol·liciten una barra de bar, 96 hamaques, 54 para sols, tendals, 36 taules i 95 cadires. «Aquí hem de fer notar que encara que no se tengui l’autorització sol·licitada - l’exposició publica acaba el 8 de juny - ja fa temps que està en explotació. Aquesta ocupació que es fa sobre una explanada sobre les roques seria actualment incompatible amb el que disposa la llei de costes i el seu reglament, per quan solament preveu l’explotació d’instal·lacions de temporada en les platges. A més cal fer notar que a partir del 29 de juliol d’enguany totes les concessions que incompleixin les ocupacions permeses per l’article 32.1 de la Llei de costes no se podran prorrogar ni renovar i hauran de ser retirades del domini públic marítim terrestre. Per tant no té sentit tramitar una sol·licitud serà impossible que s'ajusti a la Llei».

Procediment il·legal
S’hi fa observar també que s’incompleix el previst a l’article 155.1 del Reglament General de Costes, el qual prescriu que quan es tracte d’activitats de serveis s’han de respectar els principis de publicitat, imparcialitat, transparència i concurrència pública, i que per això s’hauria de convocar un concurs amb la forma prevista a l’article 158.1 del mateix Reglament de Costes, i no atorgar-se l’explotació directament al sol·licitant.

Per tot això, el GOB sol·licita que Demarcació de Costes retiri aquestes peticions i esperen que se’ls comuniquin les resolucions d’un milenar d’autoritzacions, les que s’han autoritzat o denegat des de el 2015, per a poder presentar-les a la fiscalia per possible delicte de prevaricació «en tramitar-se en clar incompliment del disposat pel reglament de costes, i concretament per l’incompliment de l’article 113.8».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.