Setmanari d'informació local - 138 anys

El TSJIB rebutja eximir Aena de pagar 795.000 euros a Cort per la taxa de residus

20769

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha desestimat un recurs d'Aena contra la liquidació de 795.000 euros que li reclamava l'Ajuntament de Palma per la taxa de residus.

D'aquesta manera, el TSJIB ha confirmat el dictamen del Jutjat del Contenciós-Administratiu 1 de Palma, que va rebutjar la pretensió d'Aena. L'ens aeroportuari s'oposava a pagar la quantitat corresponent a un període d'un any i mig entre 2012 i 2013 en el qual no va permetre que Emaya retirés els residus generats en el recinte, perquè ja els transportava per voluntat pròpia fins a Tirme i abonava directament a aquesta entitat la taxa.

La sentència d'instància va considerar que el pagament estava justificat en estar l'Aeroport de Son Sant Joan en l'àmbit territorial del municipi. El jutge va considerar que les relacions que Aena pugui mantenir amb Tirme forma part del seu pla empresarial, però no li eximeixen de la prestació obligatòria i la taxa del servei.

Davant això, Aena va impugnar la sentència argumentant que l'Ajuntament només estava obligat a recollir els residus generats en terrenys classificats com a sòl urbà que a més comptin amb camins, places, carrers o passeig de domini i usos públics la conservació dels quals i policia siguin de competència municipal.

No seria el cas de l'aeroport, en el qual els dos vials que connecten amb la resta d'infraestructures -l'autopista de Llucmajor i el Camí de Son Fangos- són de competència del Consell. No obstant això, el TSJIB ha rebutjat aquest argument assenyalant que encara que el consistori no estigui obligat a prestar el servei, si ha decidit prestar-ho en aquesta zona obliga a tots els particulars, que «no poden rebutjar la prestació d'aquest servei obligatori per a l'Ajuntament, sent aquesta decisió únicament competència i potestat municipal».

A més, els magistrats han assenyalat que «durant molt temps Emaya ha retirat els residus sòlids urbans que genera l'Aeroport i Aena ho ha acceptat». «Si Aena s'ha negat al fet que se li prestés tal servei, és la seva decisió, però de cap manera li eximeix d'haver d'afrontar el pagament del servei que se li dispensa i que no ha gaudit per voluntat pròpia», conclouen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.