Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB desenvolupa un xip per detectar restes de productes d'higiene a la mar

20631

Un equip d'investigadors del grup d'Anàlisi per Injecció de Flux i Anàlisi de Traces de la Universitat de les Illes Balears (UIB), juntament amb investigadors de la Universitat de Còrdova, han desenvolupat un xip per detectar restes de productes d'higiene personal a la mar.

Segons ha detallat el centre universitari, es tracta de nanotubs de titani que permeten detectar traces de contaminants no degradats procedents d'aigües depurades que es vessen al mar. L'estudi sosté que malgrat els tractaments d'aigües residuals en les depuradores, algunes substàncies contaminants no es degraden completament en els processos de depuració i les seves traces arriben al mar.

Es tracta de productes amb parabens i triclosà com els sabons i productes cosmètics d'ús diari (desodorants o pasta dentifrícia, entre altres), i poden causar efectes tòxics en el medi ambient.

Per detectar-ho, l'equip d'investigadors ha desenvolupat un nou sistema miniaturitzat i automatitzat, denominat Lab-on-Valve. Aquest es basa en una plataforma miniaturitzada que permet la introducció de nanomaterials de carboni porós com a fase extractiva per a la separació i posterior quantificació de nivells baixos de parabens i triclosà.

Aquests nanotubs són manipulables de manera completament automatitzada, sense intervenció humana, i presenten millor eficàcia que altres materials absorbents comercials per als contaminants objecte d'estudi.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.