Setmanari d'informació local - 138 anys

'Ciutat per a qui l'habita' afirma que la turistització de Palma «genera precarietat»

20189
Imatge d'arxiu d'una protesta de 'Ciutat per a qui l'habita' davant l'Ajuntament de Palma. | M.À.B./Arxiu

'Ciutat per a qui l'habita' ha fet públic aquest dissabte un informe que analitza els principals trets del "Mercat laboral" de Palma en el període 2010-2017. La plataforma ciutadana «retreu al govern de l'Ajuntament de Palma que el seu discurs sobre ocupació sigui únicament referit al suposat augment constant de l'ocupació laboral, i a la baixada de l'atur registrat, sense esmentar mai la temporalitat, la parcialitat, els baixos salaris, ni, en definitiva, la precarietat laboral de Palma».

A l'esmentat estudi s'afirma que «per la via d'obviar la precarietat laboral i l'absència d'indicadors municipals de desigualtat social, Cort pretén normalitzar una realitat laboral que, a més d'excessius episodis de nua i crua explotació laboral, suposa una creixent precarització de les condicions de vida i de treball remunerat, i, conseqüentment, creixents desigualtats socials».

Les principals dades que aporten des de la plataforma són les següents:

«1. Dels registres de la Seguretat Social es constata que la galopant turistització ha anat associada a uns moderats creixements d'empreses i ocupacions purament turístiques. En el període 2010-2016, la variació del pes percentual de les primeres sobre el total d'empreses, ha estat escassament d'un 3,2%, i, pel que fa a les ocupacions, aquesta variació és d'un modest 2%. Poca generació d'ocupació i de teixit empresarial per a tanta turistització!

2. L'atur registrat no reflecteix l'atur realment existent. La metodologia del registre d'atur, l'existència d'un elevat "atur desanimat", i la privatització de bona part dels mecanismes d'intermediació laboral fan que no es pugui bravejar d'una gran baixada de l'atur registrat.

3. El tret més determinat del model de turistització és del creixement de la precarietat laboral i vital. Les dades canten: En el període 2010-2017 els contractes d'una durada inferior als 6 dies han augmentat un 144%, els de menys de 15 dies un 109%, i els que no arriben a un mes un 94%».

Així, des de 'Ciutat per a qui l'habita' consideren que «la conclusió sembla evident» l'acceleració de la turistització de Palma «accelera brutalment la temporalitat laboral de molt curta durada. Per tant, avui Palma és una ciutat amb un mercat laboral més precari que mai. Queda, idò, pales el minso benefici social del model de massificació turística que sofrim les veïnades i veïnats de Ciutat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.