Setmanari d'informació local - 138 anys

Una embarcació explora els jaciments submarins arqueològics de Formentera

20103

El buc 'SYLT' de la multinacional suïssa SGS ha duit a terme una exploració a les costes de Formentera, entre els dies 16 i 18 d'abril, en una zona de gran riquesa en patrimoni arqueològic submergit i els orígens del qual es remunten als inicis de la navegació en el Mediterrani. L'embarcació està dotada dels sistemes tecnològics més avançats, segons ha informat la companyia.

Aquesta exploració s'emmarca en la tercera campanya de prospecció arqueològica de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera (2015-2019). Aquest projecte, impulsat pel Consell Insular de Formentera i l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (Ibeam), té com a objectiu localitzar restes arqueològiques submergides que permetin conèixer millor les diferents etapes de la història marítima de Formentera, refugi natural durant segles de navegants mediterranis.

La multinacional SGS ha ofert els treballs del vaixell 'SYLT', de recent adquisició, com a contribució voluntària a les accions de prospecció de les aigües de Formentera. Segons han afegit, aquesta acció s'emmarca en el seu «fort compromís social amb la sostenibilitat, la preservació del medi ambient i la conservació del patrimoni cultural i històric» dels llocs en els quals desenvolupa la seva activitat.

Amb l'adquisició del SYLT, la companyia suïssa pot realitzar els treballs més precisos en caracterització geomorfològica del fons, cartografia marina, cerca de recursos naturals i valoració de l'estat de manteniment d'estructures submergides. La tecnologia del vaixell permet obtenir una imatge virtual d'alta resolució del fons marí gràcies als seus sensors. Tot això facilita trobar objectes perduts en el mar, reduint el temps dels treballs de rastreig i possibilitant una major eficàcia en les labors de cerca d'elements i infraestructura submergida.

Dades sobre la campanya
Segons ha informat la companyia, la zona d'estudi s'ha centrat en un tram de costa de 6 quilòmetres quadrats a l'oest de la Illa, delimitat per Cala Saona al nord i el Cap de Barbaria al Sud. Quant als mitjans tècnics, el buc de 30 metres d'eslora, està dotat de dos transductors multihaz i un sistema monohaz integrat que permet realitzar aixecaments submarins de molt alta resolució, sense l'impacte mediambiental que els sonars convencionals tenen en la biocenosi marina.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.