Setmanari d'informació local - 138 anys

Menorca estudia la instal·lació de sistemes de vigilància en els monuments talaiòtics

20011

El Servei de Patrimoni del Consell Insular de Menorca està valorant la possibilitat d'instal·lar sistemes de vigilància en alguns monuments de l'Illa amb la finalitat de prevenir actes vandàlics com els ocorreguts a la Naveta dels Tudons de Ciutadella, segons ha informat aquest dilluns la institució insular.

Els diferents restauradors contactats han proposat mètodes de restauració diversos per a la Naveta dels Tudons i, atès que el Consell de Menorca no compta amb cap tècnic especialista en restauració, s'ha demanat assessorament al Centre de Restauració de Béns Immobles de Catalunya.

Així, un tècnic d'aquesta institució ha recomanat descartar algunes de les propostes metodològiques rebudes, com la projecció d'àrids, ja que podrien deixar marques a les pedres. A més, ha aconsellat la realització d'analítiques i proves abans de seleccionar una proposta concreta.

Els conservadors especialistes en restauració de pedra Aleix Barberà i Silvia Marín, acompanyats pel menorquí Francesc Isbert, han estat treballant a la zona el cap de setmana passat i continuaran fins a aquest dimarts. La metodologia de Treball per a la neteja de les pintades es basa en els sistemes de neteja aquosa desenvolupats pel doctor Richard Wolbers, de la Universitat de Delaware.

Després d'analitzar la superfície de la Naveta, s'ha descobert que la roca calcaria empedrada per a la seva construcció està recoberta de diversos tipus de *líquens en la seva pràctica totalitat. Aquests organismes han encapsulat en el seu interior la pintura del grafit, la qual cosa dificulta la definició del procés de neteja.

L'objectiu és usar materials absolutament controlats, evitant l'ús de productes industrials que, si bé poden ser molt efectius, podrien degradar la superfície de les pedres. Sobre la base de diverses proves, finalment s'ha optat per utilitzar una solució aquosa tamponada, mantenint a tot moment el control del PH i la conductivitat. El Consell menorquí ha informat del que el mètode utilitzat és laboriós, però garanteix mantenir intacta la superfície de la pedra.

A partir de la proposta metodològica elaborada, el Servei de Patrimoni sol·licitarà nous pressupostos detallats que permetran prendre una decisió referent a l'equip que finalment s'encarregarà de la restauració.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.