Setmanari d'informació local - 138 anys

Alliberen a s'Amarador dues tortugues rescatades i rehabilitades pel Cofib

19457

La platja de s'Amarador de Santanyí ha estat l'escenari aquest dilluns de l'alliberament de dues tortugues marines rescatades i rehabilitades al programa de recuperació de fauna del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Balears (Cofib).

Per a l'alliberament de les tortugues, el Sistema d'Observació i Predicció Costanera de les Balears (Socib) ha col·locat en les seves closques un dispositiu electrònic que oferirà en directe dades de posició, temperatura del mar i profunditat d'immersió a través de connexió per satèl·lit. A més, la platja ha estat tirada després de determinar la ubicació sobre la base d'un sistema que integra dades en viu del tràfic marítim i prediccions de l'estat de la mar, desenvolupat pel Socib.

La primera de les tortugues, batejada com 'Sud', va ser trobada el 15 de juliol de 2017 per uns navegants a la badia de Palma, els qui van avisar al 112 i es van coordinar amb el Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium per recollir-la i traslladar-la a l'hospital veterinari Aragó. L'animal estava atrapat en un fardell d'escombraries marines, restes de xarxes i plàstics embullats en l'aleta posterior dreta. El frec durant el temps li havia provocat l'erosió de gairebé el 25 per cent de la closca.

Després de realitzar-li les proves mèdiques necessàries, es va determinar que, a més, tenia fracturats el fèmur, la tíbia i el peroné de la mateixa aleta posterior així com diversos punts d'infecció actius en la cavitat celomàticaLa longitud de les cordes i caps que la tortuga duia aferrats a l'aleta superava els noranta metres i el pes total del conjunt de materials era de quaranta-tres quilos, tretze quilos més que el pes de l'animal.

Després de diverses intervencions quirúrgiques i poc més de vuit mesos en rehabilitació al Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium, la tortuga ja es troba en molt bon estat de salut, recuperada i llista per tornar al seu medi natural.

D'altra banda, la segona tortuga, batejada com 'Lasi', va ser trobada el 15 de febrer d'aquest any per un pescador. L'animal presentava dificultats per submergir-se en aigües del Parc Nacional de Cabrera. Després de rebre l'avís, els Agents de Medi ambient de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, que es trobaven a Cabrera, es desplaçaren fins a l'embarcació per recollir-la i traslladar-la al port de la colònia de Sant Jordi. Allà va ser recollida per l'equip del Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium.

Després de la realització d'analítiques, radiografies, ecografia i exploració completa de l'animal a l'hospital veterinari Aragó, es va confirmar que el seu estat de salut era satisfactori i no presentava cap patologia, així com tampoc cap tipus de flotabilitat positiva en posar-la en el tanc de recuperació.

La tortuga ha estat marcada amb un microxip per retornar-la al seu medi natural al més aviat possible. A aquesta tortuga se li ha col·locat un transmissor via satèl·lit que permetrà seguir la seva trajectòria en directe així com proporcionar-nos altres dades importants com la temperatura de l'aigua o profunditat d'immersió.

L'acte d'aquest dilluns ha estat organitzat pel Cofib i el Palma Aquarium a més de tenir la participació del rector de la UIB i alumnes del grau de Biologia i del Màster d'Ecologia Marina. També ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, l'equip del Parc Natural de Mondragó, la Fundació Natura Parc, el Socib i l'Ajuntament de Santanyí.bAquest treball forma part de 'Tortugues oceanògrafes', un projecte de recerca finançat per la fundació BBVA.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.