Setmanari d'informació local - 138 anys

El Sindicat de Periodistes denúncia «la precarietat» d'aquesta professió

En el cas de les dones periodistes la precarietat s'accentua notablement

19347

Un 20,4 per cent dels periodistes de les Balears cobra menys de 1.200 euros al mes i un 5,9 per cent de professionals no arriba a cobrar 800 euros mensuals, segons les dades de l'enquesta sobre condicions laborals realitzades pel Sindicat de Periodistes de les Balears (SPIB).

A més, segons les dades presentades aquest dijous, el 66,4 per cent dels periodistes de les Balears excedeix la jornada laboral per la qual va ser contractat i un 75 per cent treballa més de vuit hores diàries.

En general, el SPIB denúncia que les dades revelen «la precarietat» de la professió amb salaris baixos, «un abús» dels contractes per obra i servei i dels autònoms i falsos autònoms, jornades laborals excessives, «intrusisme i pressions» en el desenvolupament de la feina. «Tot això repercuteix en la qualitat del periodisme que s'exerceix a les Illes i en la informació que reben els ciutadans», han explicat.

L'enquesta revela a més que la situació de la professió ha empitjorat en el darrers anys, ja que si fa una dècada els periodistes que cobraven menys de 1.600 euros eren el 55,2 per cent, en l'actualitat són el 66 per cent els qui se situen per sota d'aquest salari, que no aconsegueix la mitjana balear de 1.700 euros.

Així mateix, un 94,3 per cent no cobren hores extres, enfront del 90,9 per cent que no les percebia el 2008; i un 71,3 per cent no cobra per fer feina el cap de setmana, xifra que fa una dècada se situava en el 42,9 per cent. D'altra banda, un 55,8 per cent té contracte indefinit, un 15 per cent per obra i servei, un 14,7 per cent temporal i un set per cent treballa com a col·laborador.

Cal ressaltar que la xifra d'autònoms s'ha duplicat des de l'enquesta que va realitzar el SPIB el 2008 i en l'actualitat aconsegueix el 10,6 per cent del total de treballadors.

Bretxa de gènere 
Des del SPIB expliquen també que la bretxa de gènere «és notable» en el periodisme balear, amb una «precarietat accentuada», ja que el 18,5 per cent de les periodistes té contracte temporal (enfront del 10,9 per cent dels homes) i si un 38,3 per cent dels homes cobra més de 1.600 euros, les dones per sobre d'aquesta xifra salarial són el 29,9 per cent.

Un 43 per cent de les dones periodistes ha patit assetjament laboral i un 32 per cent discriminacions sexual. A més, un 28,28 per cent dels periodistes de les Illes ha patit pressions en el desenvolupament del seu treball, un 37 per cent ha patit 'mòbing', el 12 per cent assetjaments sexual i el 33,8 per cent té problemes de conciliació familiar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.