Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Oficina Anticorrupció tendrà un termini d'un mes per decidir si arxiva o investiga les denúncies

19225

L'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Balears disposarà d'un termini d'un mes des de la recepció d'una denúncia per analitzar la versemblança dels fets i proposar o l'inici d'una investigació o bé l'arxivament de la denúncia.

Així consta en el projecte de reglament de funcionament i règim interior de l'Oficina, que ha estat registrat en el Parlament aquest dilluns pel seu director, Jaume Far, perquè pugui ser aprovat per la comissió parlamentària corresponent. L'Oficina podrà rebre tant denúncies en les quals consti la identificació del denunciant com denúncies anònimes. L'organisme mantendrà la confidencialitat de la persona denunciant, excepte si l'hi requereix l'autoritat judicial.

Actuacions secretes
Amb tot, el denunciant podrà sol·licitar que es declarin secretes les actuacions i expedients, fet que haurà de decretar el director si aprecia circumstàncies de risc per a la integritat física del denunciant o per prevenir una situació que pugui comprometre el greument el resultat del procediment. Si una investigació es declara secreta, només podran tenir accés a l'expedient el director, el cap de l'àrea de recerca i l'inspector responsable de l'expedient.

El denunciant també pot sol·licitar mesures de protecció a qualsevol moment del procediment (per exemple, instar a un trasllat provisional a un altre lloc de treball o a la concessió de permisos amb manteniment de la retribució). A més, si l'Oficina aprecia que un denunciant actua de mala fe (amb consciència de falta de veracitat o amb l'única finalitat de perjudicar a persones o institucions), podrà exigir-li responsabilitats i tramitar un procediment sancionador.

Paral·lelament, l'Oficina crearà una bústia de denúncies o alertes anònimes com a canal telemàtic segur. No obstant això, les denúncies anònimes no donaran lloc automàticament a l'inici del mateix procediment administratiu que en el cas de les denúncies de persones identificades, però seran objecte d'anàlisi per l'àrea de recerca en un termini de dos mesos.

A més, l'Oficina podrà qualificar de denúncia els escrits encara que no s'identifiquin com a tals (en cas que aquest caràcter es dedueixi del seu contengut). D'altra banda, la sol·licitud raonada d'una administració o institució pública no obliga al director a iniciar una recerca, però si decideix no donar-li curs, haurà de comunicar la seva decisió en dos mesos.

Quant a la durada de les actuacions, serà d'un màxim de sis mesos prorrogables fins a tres mesos. No obstant això, l'Oficina interromprà les seves actuacions si l'autoritat judicial o la Fiscalia obren una recerca sobre els mateixos fets. Si l'Oficina decideix arxivar un expedient, haurà de comunicar-li-ho al denunciant en un termini de 15 dies informant-lo de les actuacions desenvolupades, perquè pugui traslladar aquesta informació a una altra autoritat si ho considera oportú.

En l'exercici de les seves funcions, el director, el director adjunt i els funcionaris de l'àrea de recerca tendran la consideració d'agents de l'autoritat, la qual cosa acreditaran amb una targeta d'identificació professional. Per això, oferir resistència o cometin desacatament contra ells durant una recerca podrà suposar responsabilitats penals o administratives.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.