Setmanari d'informació local - 138 anys

Aparten el jutge Penalva del cas Cursach per falta d’«aparença d'imparcialitat»

18853

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de les Balears ha recusat el que, fins aquest dimecres, era el jutge instructor del cas Cursach, Manuel Penalva, per falta d’«aparença d'imparcialitat». Per tant, el titular del Jutjat d'Instrucció número 12 ha quedat apartat del cas.

Així mateix, l'Audiència ha desestimat la petició de recusació per enemistat manifesta però, tot i això, amb aquesta resolució el jutge queda fora de la causa principal i de les peces separades.

Tot i que la recusació inicial va ser sol·licitada per la defensa del directiu de Grup Cursach, Bartolomé Sbert, al desembre de 2017 a ella es van adherir les defenses de molts dels presents en el cas.

En l'escrit, es reflecteixen converses mantingudes entre Penalva i una testimoni i s'estableix que «l'expressió proferida per l'instructor (fills de puta)», en referència a uns investigats, «compromet la seva aparença d'imparcialitat ja que pertorba la imatge d'exquisida imparcialitat i absència de valoracions prèvies que ha de presidir».

Malgrat això, la Sala explica en la resolució que «no es tracta d'analitzar» si el jutge «ha perdut la imparcialitat ni tampoc es qüestiona la professionalitat del recusat, ni la seva capacitat per a la independència i la imparcialitat», sinó «la seva posició institucional en el procés com a tercer aliè i indiferent, que és la que consideren compromesa».

Penalva, el qual portava en la instrucció prop de quatre anys, serà substituït pel titular del Jutjat d'Instrucció número 6, Miquel Florit, que ja s'havia fet càrrec del cas mentre es resolia aquest incident.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.