Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament rebutja la incompatibilitat de diputat amb la de batle, regidor o conseller

18821

El Parlament ha rebutjat aquest dimarts prendre en consideració la proposició de llei de Ciudadanos relativa a la incompatibilitat de la condició de diputat del Parlament amb la de batle, regidor o conseller insular.

Aquesta iniciativa, que ha estat defensada pel portaveu de Ciudadanos, Xavier Pericay, modificava concretament l'article 5.2 de la Llei 8/1986, de 26 de novembre, Electoral de les Balears per així, «fer efectiu el principi d'una persona, un càrrec», segons ha manifestat Pericay. El ple ha rebutjat la presa en consideració de la proposta amb 12 vots a favor i 45 vots en contra.

Així mateix, Pericay ha destacat que «la classe política ocupa el tercer lloc del rànquing dels principals problemes dels espanyols, segons el baròmetre del CIS» i ha defensat que aquesta proposició «acabarà amb l'acaparament de càrrecs i l'acumulació de sous».

Aquesta proposició de llei tenia com a propòsit contribuir a restaurar la confiança ciutadana en les institucions i enfortir el correcte funcionament de la democràcia representativa. El diputat de MÉS per Mallorca, Biel Barceló, ha aprofitat la seva intervenció per qüestionar el fet que «si es defensa la plena dedicació, s'hauria d'obrir també en l'àmbit privat». A més, Barceló ha defensat que en la formació compten amb «limitació de mandats» i limitació en «l'acumulació de sous», per la qual cosa des de MÉS per Mallorca « permeten que es pugui ser regidor i, alhora, diputat», ha afegit.

Per la seva banda, la diputada de Podem, Marta Maicas, ha assenyalat que la «regeneració democràtica passa per la modificació d'una llei electoral» i «aquesta iniciativa és només un bon principi». A més, ha assegurat que aquesta llei «ha d'anar acompanyada de la reducció dels sous dels polítics». No obstant això, la diputada Montserrat Seijas ha rebutjat i qüestionat un dels punts de la proposició relatiu al fet que els diputats que són membres del Govern podran compatibilitzar el seu càrrec amb el de la presidència dels consells d'administració de les empreses públiques o altres ens públics adscrits a la seva Conselleria.

Des del PP, han assegurat que «la tendència hauria de ser a menys casos possibles, però que pugui haver-hi casos puntuals». A més, han assenyalat que aquesta proposició de llei «resta flexibilitat i no aporta res a l'interès general», en tractar-se d'una proposta «restrictiva». 

Per la seva banda, el diputat del PI, Jaume Font, ha manifestat que «no és la classe política el que desprestigia a la política, sinó que és la mateixa activitat política» i ha comentat que aquesta iniciativa «és 'figurera' política per aconseguir vots». Així mateix, ha defensat que «aquí ningú té dos sous» i ha afegit que es «estan desprestigiant, en comptes de preocupar-se pel que és realment important».

D'altra banda, el diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha sol·licitat reiteradament fer una «visió de conjunt» sobre aquest debat, perquè les visions parcials «porten a prendre mesures poc coherents». Així, Martí ha qüestionat que la incompatibilitat «sigui una mesura de regeneració democràtica».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.