Setmanari d'informació local - 138 anys

Medi Ambient saneja la figuera 'Na Blanca d'en Mestre' de Formentera

18203

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca i la Cooperativa del Camp de Formentera han destacat la col·laboració iniciada al gener per conservar la figuera 'Na Blanca d'en Mestre', arbre singular catalogat, duent a terme la poda de sanejament i condicionament de l'exemplar.

Segons han explicat des del Govern, aquest arbre, al costat d'un altre exemplar de la zona, és una de les figueres apuntalades més conegudes de l'IllaLes dues figueres es troben situades en un camí rural del terme municipal de Sant Francesc Xavier. Amb unes copes d'entre 300 i 350 metres quadrats, foren incloses al Catàleg Balear d'Arbres Singulars el 1993 per les seves característiques i per la seva edat, que ja en aquest moment se suposava superior als 100 anys.

L'estructura que presenten els arbres és el resultat de mantenir de manera artificial una enorme copa gràcies a l'ajuda de puntales. Aquesta tècnica tradicional, que avui dia ja pocs coneixen i que s'està perdent, dóna a l'arbre una configuració molt horitzontal, capaç de mantenir branques llargues i amb molta superfície. Aquests arbres i uns altres amb la mateixa configuració existents a l'illa han proveït en temps anteriors de fruits a persones i animals, així com d'ombra espessa al bestiar.

El resultat de l'acció duta a terme sobre l'arbre és que s'ha eliminat un 40 per cent de brancatge a causa del mal estat que presentava i que estava afectat per diferents agents negatius, com l'atac d'escarabats, branques perforades per cucs, branques mossegades per rates o branques podrides per fongs.

Segons el Govern, s'ha fet una actuació de sanejament, estabilització de l'estructura i sanejament de l'arbre. Els tècnics de la Cooperativa treballaren en la figuera supervisats i assessorats pel propietari Joan Escandell, camperol expert coneixedor de com s'han realitzat sempre aquestes tasques. A més, s'ha revisat i restaurat el sistema d'apuntalament. Amb aquesta actuació es pretén no només sanejar i rejovenir l'exemplar, sinó preservar el coneixement de la tècnica de l'apuntalament, que no hauria de perdre's pel seu gran valor etnològic i de patrimoni cultural, a part de per la seva importància estètica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.