Setmanari d'informació local - 138 anys

[VÍDEO] Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa del català

17873

Catalunya Ràdio ha recollit aquest dilluns al vespre el V Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtengut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat 7.207 votants. Saül Gordillo, director de l’emissora pública ha recollit el premi satisfet de veure el suport que els socis i simpatitzants de la Plataforma per la Llengua han donat al mitjà. La ràdio en català és un cas d’èxit que té una penetració espectacular

Al llarg de més de 35 anys, Catalunya Ràdio ha creat un imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d'oients diaris i ha creat un llenguatge en català per a les retransmissions de futbol. Aquests darrers mesos, Catalunya Ràdio ha estat atacada injustament i se n'ha limitat la llibertat d'informació i d'expressió. Entre d'altres, els dies previs de les eleccions del 21-D, la Junta Electoral, a petició d'un recurs del PP, va obrir-li un expedient sancionador per dues editorials matinals de la periodista Mònica Terribas.

Els altres dos finalistes, els Cinemes Texas i l’Escola La Masia del País Valencià han rebut una litografia d’Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

Josep Ruaix, una trajectòria dedicada a la llengua

Un altre protagonista d’aquesta cita ha estat Josep Ruaix i Vinyet. Per unanimitat, el jurat ha premiat seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua, amb actuacions en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l’estudi lingüístic. Algunes d’aquestes es concreten, per exemple, en el manual El català en fitxes (1968), conegut popularment com les “fitxes Ruaix”, un material que va permetre l’ensenyament del català durant el franquisme. Més tard va continuar creant manuals d’èxit, com el Català fàcil (1983), que també van ajudar diverses generacions en l’aprenentatge del català. Ruaix (Moià, 1940) es va llicenciar en humanitats i filologia clàssica.

A banda del Premi Martí Gasull, Josep Ruaix va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla el 2001. Ha desenvolupat una carrera sacerdotal que sempre ha compatibilitzat amb la seva vocació gramatical.

Òscar Escuder: «Necessitem un estat a favor de la nostra llengua»

Durant l’acte, que ha destacat pels balls i les al·legories del coreògraf Pere Faura, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha destacat que la llengua «necessita un estat a favor, que sigui realment just, democràtic i que defensi tots els ciutadans». Escuder ha tengut paraules de record per als presos polítics i per a les persones exiliades i «perseguides per la injustícia i pseudodemocràcia espanyola», per qui s’han col·locat llaços grocs als seus seients.

Escuder, que ha recordat que l’ONG del català compleix enguany els seus 25 anys i que tot just acaba de superar els 15.000 socis, ha destacat la voluntat de l’entitat de «començar a treballar a les Illes i a la Catalunya Nord amb la seva gent, per avançar en la normalització de la llengua», com ja es fa de manera intensa a la resta de territoris de parla catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.