Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears aprofitaran els grans aparcaments per produir energia renovable

17859

La futura Llei de Lluita contra el Canvi Climàtic de les Balears obligarà als aparcaments d'equipaments públics i privats de més de 1.000 metres quadrats i que estiguin situats a l'exterior a instal·lar marquesines amb plaques fotovoltaiques abans de 2025. La mesura ha estat presentada aquest dilluns pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons. Amb aquesta iniciativa el Govern preveu augmentar un 175 per cent la producció d'energia renovable a les Balears.

No obstant això, la llei preveu excepcions lligades a raons d'ambientals, d'impacte paisatgístic, protecció de patrimoni o criteris tècnics (per exemple, no serà obligatori equipar amb plaques solars aquelles zones d'ombra on no s'aprofitaria la instal·lació). Els equipaments comercials tendran sis anys per adaptar-se, si bé en el cas d'empreses que disposin d'un nombre molt elevat d'instal·lacions aquest termini es podrà ampliar.

Segons un estudi preliminar del Servei d'Informació Territorial de les Balears (Sitibsa), s'han identificat 745 aparcaments (880.000 m2) de més de 1.000 metres quadrats: 538 a Mallorca, 99 a Eivissa, 98 a Menorca i deu a Formentera. Tenint en compte aquesta xifra es podrien instal·lar fins a 140 MW de potència, que generarien el 3,5 per cent del consum elèctric de les Balears. Per emfatitzar aquesta dada, el conseller ha recalcat que aquesta potència suposa gairebé triplicar la del parc fotovoltaic més gran de les Balears, el de Santa Cirga, que no arriba a 50 MW. Actualment, amb prou feines el 2 per cent de l'energia produïda a les Illes és renovable.

Per Illes, Mallorca compta amb 670.000 m2 que podrien generar 107 MW; Menorca compta amb 100.800 m2 que podrien generar 16 MW; Eivissa té 99.000 m2 que generarien 15 MW; i Formentera té 8.300 m2 que generarien 1,3 MWNo obstant això, el conseller ha matisat que encara que un aparcament tengui els 1.000 m2 requerits, la mesura no implica instal·lar plaques en la totalitat de la superfície, sinó només sobre els estacionaments (amb les marquesines donant ombra als cotxes) i no damunt les zones de circulació.

A més, a partir del 2020 qualsevol nova construcció o reforma integral d'un edifici industrial superior a 1.000 m2 d'ocupació en planta (o 5.000 m2 de superfície construïda) tendrà l'obligació d'instal·lar plaques fotovoltaiques en la seva coberta.

Les patronals no cobraran per aparcar per compensar la inversió
El conseller també ha estat acompanyat pel director general d'Energia, Joan Groizard, una representant de l'Associació Espanyola de Distribuïdors Autoserveis i Supermercats (Asedas), Paquita Planells, i un representant de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged), Francisco García.

Les patronals han manifestat el seu desig que la inversió que hauran de realitzar els establiments compti amb ajuda pública i han deixat clar que no s'han plantejat començar a cobrar als usuaris per aparcar per compensar aquesta despesa. En tot cas, el conseller ha destacat que la inversió tendrà una tornada posada que els titulars dels aparcaments podran decidir si aprofiten l'energia generada per autoconsum, la venen a tercers o creen nous serveis per als clients, com a punts de recàrrega de cotxes elèctrics.

El conseller ha qualificat la mesura com «una iniciativa sense precedents» a l'Estat espanyol que posa de manifest «el compromís del Govern contra el canvi climàtic». La iniciativa s'emmarca dins de l'objectiu de transició energètica i descarbonització de l'economia per al 2050, per acabar amb els combustibles fòssils, segons Pons.

Pons espera que la Unió Europea faci reflexionar el Govern espanyol sobre el tancament d'el Murterar 
En aquest context, a preguntes dels periodistes el conseller Pons ha recordat que tenen prevista una reunió per aquest 20 de febrer amb el comissari europeu d'Energia i Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete, per tractar el tancament progressiu del Murterar i la conversió de la central tèrmica de Maó a gas natural.

En concret, l'objectiu és presentar-li la Llei de Lluita contra el Canvi Climàtic i demanar el suport de la Unió Europea enfront del Govern d'Espanya, que «en aquests moments bloqueja el tancament del Murterar». Pons ha confiat que Arias Cañete «tengui capacitat per fer reflexionar al Govern sobre la seva negativa al tancament del Murterar i li faci entendre que les Balears més que mai ha de comptar amb el suport del Govern d'Espanya per fer possible aquesta reducció» de les emissions de gasos contaminants.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.