Setmanari d'informació local - 138 anys

Els municipis amb sistema de recollida porta a porta superen la taxa del 50% exigit per Europa

17849

La consellera insular de Medi ambient, Sandra Espeja, ha presentat aquest dilluns els resultats de la recollida selectiva a Mallorca el passat 2017 que se situen en un 17,36%, la qual cosa suposa un increment respecte als valors de principis de legislatura quan la xifra era 15,16%.

Espeja ha destacat que no només la recollida selectiva ha augmentat, «sinó que la taxa de rebot ha disminuït un 1% del 2016 al 2017». «Encara que les tones de rebot segueixen incrementant, proporcionalment la ciutadania separa més en origen i hi ha una major taxa de recollida selectiva, la qual cosa posa de manifest un canvi de tendència en positiu», ha remarcat.

Segons ha dit, «cal seguir treballant per reduir la quantitat de residus que es generen. Està molt bé separar i reciclar, però no hem d'oblidar que encara és millor reduir i reutilitzar, ja que el millor residu és el que no es produeix», ha recordat. D'altra banda, ha destacat els bons resultats de la recollida de matèria orgànica, que ja està implantada en 37 municipis, i que entre 2016 i 2017 ha crescut un 20% a Mallorca. «Això són bones notícies. Aquesta fracció implica el 40% en pes de la borsa d'escombraries, la seva separació implica directament la reducció de la incineració», ha dit.

La resta de fraccions (vidre, paper i envasos) també segueixen creixent a un ritme de mil tones a l'any des del 2014. L'increment més important es va donar entre el 2015 i el 2016, coincidint amb la decisió que els municipis gestionessin directament la recollida, quan l'increment va ser de 2.000 tones en un any. Per municipis, Esporles és el que millor taxa de recollida selectiva té, amb un 74,64%. En segon lloc es troba Valldemossa, amb una taxa del 63,45% de recollida selectiva.

Cal destacar la important evolució en positiu s'ha produït des que es va implantar el sistema de recollida porta a porta a mitjan del 2016 quan s'acaba l'encomana del Consell. Abans la taxa de recollida selectiva només arribava al 14%. El tercer lloc del rànquing ho ocupa el Raiguer (Alaró, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Mancor, Santa Maria, Selva i Lloseta) amb una taxa del 61,71%.

Així mateix, la consellera ha destacat «les bones taxes» aconseguides per Puigpunyent amb el 60,77%, Bunyola amb el 56,88%, Artà amb el 56,35% i els municipis que formen part del Pla amb un 54,64%. Tots aquests municipis que tenen implantant el sistema de recollida porta a porta superen, avui dia, la taxa del 50% que Europa exigeix per 2020.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.