Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB alerta de la reconversió accelerada del sòl rústic en un «hotel turístic»

17453

El GOB demana que el Consell restringeixi les noves autoritzacions a tot el sòl rústic. «La proposta del Consell de Mallorca relativa a la zonificació per a la comercialització d'estades turístiques en habitatges d'ús residencial, indueix a la sobreocupació del sòl rústic per usos turístics i residencials».

Al desembre de 2016 el propi Consell de Mallorca, en la Jornada que va organitzar sobre 'Territori i turisme. Les estades turístiques en habitatges' ja va presentar dades relatives a l'oferta reglada i no reglada de places d'estades turístiques en habitatges (amb dades fins a desembre de 2015). Es parlava de prop de 123.000 places, de les quals, gairebé un 38 % de l'oferta se situava al sòl rústic de les Illes i del total de les situades a sòl rústic, aproximadament un 53 % es troben en sòl rústic general.

Gràfic extret de la presentació PIAT Mallorca. Els sistemes territorials i el cas específic de les estades turístiques en habitatges (ETH) a Palma i Les estades turístiques en habitatges (ETH) en els distints sistemes territorials de Mallorca.

El GOB ha explicat que, al mes de març de 2017, la mateixa Consellera Garrido alertava d'un espectacular augment del nombre d'infraccions per obres il·legals en sòl rústic, degut, en el 80 % dels casos, a construccions destinades a lloguer turístic. Garrido manifestava: «L'amenaça pel sòl rústic, no estava en els habitatges, sinó en el lloguer vacacional».

Davant l'evidència del que esdevendria, el GOB i altres veus ecologistes, demanarem per activa i per passiva una moratòria de noves llicències turístiques, especialment al sòl rústic ?mentre es tramitava la llei que havia de regular aquesta modalitat d'allotjament i que va sortir finalment l'estiu del 2017-. Una petició que, denuncien, va ser desatesa per la Conselleria de Turisme, amb Biel Barceló al capdavant.

Gràfic extret de la presentació PIAT Mallorca. Els sistemes territorials i el cas específic de les estades turístiques en habitatges (ETH) a Palma i Les estades turístiques en habitatges (ETH) en els distints sistemes territorials de Mallorca.

«Aquestes dades que reflexen l'espectacular increment fins a 2016, varen ser complementades el mes de juny de 2017 amb les presentades per Terraferida i que no feien més de demostrar l'efecte cridada de l'anunci de la Llei, sense establir, com hauria estat lògic i desitjable una moratòria durant la seva elaboració», explica l'entitat ecologista.

I afegeixen: «Així, des de llavors ençà el nombre de noves autoritzacions no ha aturat de créixer i podem suposar que un percentatge elevat (prop del 40 %), continua situant-se al sòl rústic».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.