Setmanari d'informació local - 138 anys

Els treballadors de PepsiCo proposen mantenir una planta més petita que l'actual

17427

Els treballadors de PepsiCo han proposat a l'empresa mantenir a Mallorca una planta més petita que l'actual que donaria feina a nou dels empleats, mentre que la resta es traslladarien a la Península o es prejubilarien.

La planta que PepsiCo té previst tancar a Marratxí té 27 treballadors. Després d'una nova reunió entre PepsiCo i el comitè d'empresa, el secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO Balears, Daniel Cámara, ha explicat que la multinacional dels refrescs ja ha acceptat 12 trasllats proposats, malgrat que originalment oferia vuit. No obstant això, segons CCOO, PepsiCo no ha volgut entrar a negociar les condicions en les quals es produirien aquests trasllats, que serien principalment a Múrcia i Sevilla.

En concret, el comitè demana una ajuda al lloguer de 750 euros durant dos anys i una ajuda lineal de 15.000 euros per a altres despeses, així com una garantia d'ocupació de tres anys de manera que si un dels treballadors traslladats perd la seva ocupació, se n'aniria amb la indemnització legal establerta. Els treballadors que han optat al trasllat són principalment aquells de menor edat i antiguitat.

D'altra banda, el comitè proposa rebaixar l'edat de prejubilació de 58 a 55 anys perquè altres dos empleats puguin acollir-se, per la qual cosa en total sis persones accedirien a aquesta via. Amb tot, exigeixen que les prejubilacions siguin fins als 65 anys i no els 63 com proposava l'empresa.

Mantenir una planta més petita
D'aquesta manera, quedarien nou persones, d'entre 40 i 55 anys, per les quals CCOO exigeix el manteniment de l'ocupació. Segons CCOO, es tracta de treballadors amb qualificació suficient per poder conservar oberta la producció amb una planta més petita, una opció que PepsiCo ha rebutjat en la reunió.

«Creim que és possible mantenir la planta a les Balears produint amb nou persones, però és una proposta que no volen valorar perquè volen parlar d'acomiadaments», ha denunciat Cámara. En la reunió, han demanat a PepsiCo que valori el cost que tendria la proposta de manteniment de la producció. «En aquestes condicions podríem arribar a un acord», ha apuntat el secretari general d'Indústria de CCOO, que ha insistit que no estan «disposats a fer negocis amb l'ocupació de la gent».

En aquest sentit, des de l'organització sindical consideren que la proposta d'acomiadament amb indemnitzacions per a aquests nou empleats és «de riure» i es mostren convençuts que l'única raó de PepsiCo per tancar és «maximitzar beneficis». Cámara creu «que no es pot justificar el tancament de Pepsi» a Mallorca i ha recordat a l'empresa que «té una responsabilitat social amb els treballadors».

Aquest dimecres mantendran una nova reunió en la qual els treballadors exigeixen que PepsiCo faci una contraproposta. A més, protesten perquè consideren que la justificació tècnica del tancament «no està fonamentada».
Així, els treballadors han avisat que estan disposats a impulsar «mobilitzacions de tot tipus» per forçar un acord i han subratllat que la reforma laboral «no deixa moltes més sortides». De moment els treballadors no han tengut una reunió formal amb la Direcció general de Treball, que es va oferir a mantenir una trobada, però des de CCOO han indicat que segurament ho sol·licitaran aquesta setmana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.