Setmanari d'informació local - 138 anys

Pedrolo, Fuster i Capmany, protagonistes del festival de novel·la negra Tiana Negra

17359

El festival Tiana Negra tanca la seva sisena edició convertit en el festival anual de referència de la literatura negra en català. Durant un dia i mig Tiana ha acollit el bo i millor del gènere negre actual amb tres protagonistes destacats: Manuel Pedrolo, Jaume Fuster i Maria Aurèlia Capmany que enguany celebren efemèrides molt importants.

El festival ha recollit un any més un gran èxit de públic vengut d’arreu dels Països Catalans i que han pogut gaudir d’una vintena d’activitats i d’una vintena d’autors amb novetats molt destacades. Altres moments destacats del festival d’aquest any han estat les taules rodones d’antologies literàries, la d’escriptores del gènere negre i la d’aproximacions singulars a la novel·la negra. El Tiana Negra d'enguany també ha homenatjat la figura de Sherlock Holmes de la mà de Josep Lluís Martín. Durant el festival s’ha atorgat el cinquè Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana a Francesc Puigpelat amb l’obra Magret i els anarquistes. La grip ha estat un altre dels protagonistes del festival, que ha patit algunes absències destacades a causa d’aquesta epidèmia.

Els tres escriptors protagonistes, referents de la cultura catalana, celebren aquest any 2018 tres efemèrides molt destacades i el festival ha volgut retre’ls l’homenatge que mereixen. Manuel de Pedrolo, que enguany celebra el centenari del seu naixement, ha obert el festival amb la projecció del documental Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit i una taula rodona encapçalada per l’escriptora i comissària de l’any Pedrolo Anna Maria Vilallonga. Enguany fa 20 anys de la mort de Jaume Fuster i Àlex Martín ha passat pel festival per parlar-nos de la seva figura i acostar-nos l’obra Jaume Fuster, gènere negre sense límits. Maria Aurèlia Capmany ha tancat el festival amb un homenatge a càrrec de l’editor de Meteora Jordi Fernando i lectura de textos de l’autora que aquest 2018 celebra el centenari del seu naixement.

Com ja és tradició, durant el festival s’ha atorgat el premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana, que aquest any ha premiat a Francesc Puigpelat amb l’obra Magret i els anarquistes, una obra que segons el jurat format per Àlex Martín, Anna Maria Villalonga i Sebastià Bennassar han volgut destacar que no tan sols «s’ajusta perfectament a les bases, sinó que pensem que és una novel·la que tant per la seva escriptura, la seva trama i l’ambientació històrica hauria entusiasmat el propi Agustí Vehí». A més, destaquen l’aposta per una «escriptura molt sòlida que ha fet Puigpelat i que demostra una vegada més que el gènere negre i la qualitat literària absoluta van de bracet com a mínim en els darrers deu anys i en la nostra llengua».

Durant dos dies, el festival ha acollit prop d’una vintena d’autors, alguns dels més importants de l’actual gènere negre en català com Biel Cussó, Rafael Vallbona, Xulio Ricardo Trigo, Ramona Soler, Montserrat Espallargas, Ramon Usall, Jordi Colonques, Joan Canela, Salvador Balcells i Elisenda Albertí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.