Setmanari d'informació local - 138 anys

Margarita Comas ja és filla il·lustre de Maó

17347
La cerimònia va finalitzar amb el descobriment del quadre de Margarita Comas. | Ajuntament de Maó

La Sala d'Actes de l'Ajuntament va acollir, divendres a vespre, la cerimònia solemne de nomenament de Margarita Comas Camps com a Filla Il·lustre de la Ciutat de Maó.

Durant l'acte, que va comptar amb una nombrosa assistència de ciutadans i de càrrecs institucionals, la cronista-arxivera de l'Ajuntament, Ángeles Hernández, va llegir l'expedient de nomenament, i Miquel Àngel Limón, president del Consell Científic de l'IME, va glossar els mèrits de Margarita Comas.

Miquel Àngel Limón va assenyalar que el silenci i l'oblit «són dues rèmores que han mantingut Margarita Comas en una feixugor inversament proporcional als mèrits científics que va saber acumular», i va assegurar que Comas va ser «una de les principals constructores de les teories pedagògiques sobre les quals descansa la nostra realitat contemporània».



Limón va destacar, especialment, els mèrits de Margarita Comas en el camp de la pedagogia i va citar el llibre 'La coeducación de les sexos(1931), que, segons va dir, «va il·luminar una renovellada perspectiva que es basava, no ja en una mera integració de les dones en el model escolar masculí, sinó en afavorir un sistema nou».

En aquest sentit, Limón va explicar que «coeducar era per a Margarita Comas educar des de la igualtat de valors de les persones, sense establir-hi relacions de domini que supeditin un sexe a un altre», i va afegir que «Margarita Comas pensava que la coeducació s'havia de practicar a través del concepte de l'educació mixta, entesa com la modalitat que ajuda a garantir una educació integral d'homes i dones en el si d'una mateixa institució escolar».

L'acte va cloure amb la intervenció de la batlessa Conxa Juanola, que va agrair la feina feta al regidor Biel Pons, impulsor de l'expedient, i a la cronista-arxivera, Ángeles Hernández, així com les múltiples adhesions rebudes.

Juanola va afirmar que «és un orgull per aquest equip de govern i per a tota la corporació haver impulsat el nomenament de la segona dona de la Galeria de fills il·lustres de l'Ajuntament de Maó», i va recalcar que «ja era hora que una altra dona acompanyés Maria Lluïsa Serra en aquesta galeria de fills, i ara filles, il·lustres de l'Ajuntament».

La batlessa també va explicar que «Margarita Comas no només va tenir una visió del que havia de ser la ciència i l'ensenyament, sinó també una visió de la societat, visió que encara avui ens ha de servir per mirar enfora i saber cap on anar», i va assegurar que «el món serà millor quan homes i dones visquem en una societat que reconegui els valors de les persones per damunt dels seus orígens, religió o sexe».

La cerimònia va finalitzar amb el descobriment del quadre de Margarita Comas, obra del pintor Rafel Vidal, que ja forma part de la Galeria de menorquins il·lustres de l'Ajuntament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.