Setmanari d'informació local - 138 anys

La tradició culinària de Sant Antoni

17143

Aquests dies Mallorca s'encén amb motiu de les festes de Sant Antoni. A banda del foc i el dimoni, com a elements principals entorn de la festa, la gastronomia també juga un paper important aquests dies. La llonganissa i el botifarró són els productes més demandats per aquestes dates. Ja que arreu de Mallorca s'organitzen foguerons i sovint es fan a la brasa. Sovint també es torra alguna tallada de xulla.

Es denomina llonganissa al tipus de sobrassada que s'emboteix amb els budells més prims. Elaborada amb carn i xulla que es trempa amb sal i pebre bord, dolç i coent. La llonganissa se sol menjar torrada durant l'hivern i, sobretot per Sant Antoni, i la sobrassada s'utilitza durant tot l'any per escampar damunt el pa. Així mateix, a Menorca i Eivissa, igual que al País Valencià també elaboren sobrassada amb les seves particularitats. Igualment, Segons pareix, l'origen de la sobrassada el trobam a Sicília, on es practicava una tècnica culinària anomenada 'sopressa' que vol dir 'picat', aplicat a la carn per embotir. El mot sobrassada, així, podria provenir de la tècnica del picat o sopressa, o més bé del resultat de la seva aplicació amb el mot sopressata, i d'aquí soprassata i després sobrassada.

Les proporcions de carn i xulla poden variar segons el gust de l'elaborador. Normalment, com més greixosa s'hi sol posar més pebre bord, i si és més seca menys. La composició desitjada depèn també de si la sobrassada es vol destinar a untar o de si es vol menjar fregida.



De manera semblant, el botifarró s'elabora amb carn de porc picada i mesclada amb sang, sal i altres condiments com poden ser pebre bord, vermell, anís, etc. Posteriorment, s'emboteix dins budells prims i s'escalden durant una hora, aproximadament. Com la sobrassada o la llonganissa, el botifarró és una peça clau de la cuina illenca i se sol menjar cru, rostit o fregit. Al País Valencià també s'empra i a Catalunya, el seu homogeni seria la botifarra.



D'altra banda, l'espinagada també és un dels productes gastronòmics més 'santantoniers', tot i que no és tradició arreu de Mallorca, a pobles com sa Pobla no s'entén Sant Antoni sense l'Espinagada d'anguila o de llom amb col. Es tracta d'una pasta salda o coca molt tradicional a sa Pobla, Muro i Santa Margalida.

Es plega farcida de bledes, espinacs, julivert, ceba tendra, pèsols i all; trempat amb sal i oli. L'autèntica es fa amb anguiles (l'autèntica seria provinent de l'Albufera), però a causa de la seva escassetat també se'n fa amb gató o mussola. L'altra versió és de carn, normalment de llom i col, panses, pebre bord i vermell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.