Setmanari d'informació local - 138 anys

Només dues zones de Mallorca continuen en situació de prealerta

16945

De les deu unitats de demanda que estableix el nou Pla de Sequera, només dues continuen en situació de prealerta segons els resultats de l’índex de sequera per al mes de desembre, la de la Serra de Tramuntana i la de Manacor-Felanitx. Segons informa el Govern, estan molt a prop de la situació d’estabilitat. Pel que fa a la resta d’unitats de demanda, totes presenten una pujada en els resultats a excepció de la de Formentera. La situació és, així, millor que la de desembre de 2016 i molt millor que la de desembre de 2015.
 
Les reserves hídriques de desembre es mantenen al 58 % —s’incrementen un 1 % a Mallorca i Menorca i se situen, així, al 58 % i al 61 %, respectivament. A Eivissa, han davallat un 1 % i a Formentera ho han fet un 8 %, de manera que se situen al 55 % i 46 %, respectivament.
 
Quant a precipitacions, d’acord amb les dades de l’AEMET, el desembre ha estat un mes humit a Menorca, normal a Mallorca i sec a les Pitiüses. La precipitació acumulada el darrer any mostra un dèficit de pluja del 12 % a Menorca, del 43 % a les Pitiüses i un superàvit del 6 % a Mallorca. S’espera que el gener es continuïn emmagatzemant recursos i que les dues unitats que actualment estan en situació de prealerta entrin en situació de normalitat.
 
Aquesta és la primera vegada que es calcula l’índex de sequera des que el passat 20 de desembre va entrar en vigor el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears (o Pla de Sequera). L’índex es calcula per zones o unitats de demanda, delimitades en funció dels aqüífers i les infraestructures de gestió existents. Fins a aquell moment s’utilitzaven les unitats de demanda i l’índex de sequera delimitats amb criteris administratius, segons el que preveu el Pla Hidrològic de les Illes Balears vigent. Amb el nou Pla de Sequera les unitats de demanda s’han delimitat amb criteris hidrogeològics (tècnics) i s’han millorat els indicadors utilitzats per al càlcul de l’índex de sequera, de manera que s’ha passat a prendre mesures a 90 punts de control davant els 45 utilitzats fins ara. A més, s’ha previst una unitat de demanda a Formentera, que abans formava part de la mateixa unitat que Eivissa. Com a resultat, hi ha més indicadors i més unitats de demanda, la qual cosa permet localitzar amb més precisió les zones en situació de sequera.
 
El Pla de Sequera estableix les actuacions que han de dur a terme els diferents actors implicats en funció del valor de l’índex de sequera, amb l’objectiu de minimitzar els efectes de la sequera sobre la població. Tot i que l’elaboració dels plans de sequera es preveu en la normativa des de l’any 2001 i que les situacions de sequera són habituals al clima mediterrani, és la primera vegada que la comunitat autònoma disposa d’un pla de gestió de sequeres. Els càlculs del nou índex de sequera, des de desembre de 2015, es poden trobar al Portal de l’Aigua de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.