Setmanari Sóller

133
anys

L'estrena d''1-O', una crònica del referèndum, no es podrà veure a les Balears

09-01-2018

El programa de TV3 'Sense ficció' estrena el documental '1-O', produït per Mediapro i dirigit per Lluís Arcarazo, una crònica del referèndum sobre la independència de Catalunya que va tenir lloc l'1 d'octubre. El llargmetratge reflecteix el que va passar en cinc dels centres de votació durant la jornada en què més de dos milions de persones van exercir el seu dret a decidir.

La versió de TV3 que rebem a les Balears, TV3.CAT, no té previst oferir aquest reportatge, sinó que fa comptes oferir la reemissió d'altres reportatges oferits dins el programa Sense Ficció.

Segons a informat TV3, el reportatge '1-0' té drets d'emissió a Catalunya durant 10 dies.

'1-O'

El dia 6 de setembre del 2017, el govern de la Generalitat va convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Malgrat que el govern espanyol en va prohibir la celebració, l'1 d'octubre més de dos milions de persones van acudir als centres de votació. Les imatges de les urnes clandestines, les votacions i les càrregues policials, que van causar més de mil ferits, van fer la volta al món.

Al documental no apareix cap polític, es tracta d'una crònica del que va passar durant la jornada i els dies posteriors al referèndum, que posa èmfasi en l'organització i la participació que, malgrat els obstacles, ciutadans anònims van fer possible.

L''1-O' fa un seguiment de com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals, i posa de relleu el que es va viure a tot arreu: neguits, incerteses, pors i il·lusions. En cadascun dels punts filmats, un ciutadà anònim narra aquell dia, des del seu punt de vista. Aquests testimonis s'han registrat temps després, i és un relat elaborat arran de la reflexió de tot el que va succeir l'1 d'octubre. Entre aquests es troba l'actriu Sílvia Bel, i també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull a causa de l'impacte d'una bala de goma.

Al llarg del dia, al carrer i als col·legis electorals s'hi podien sentir diverses proclames: «votarem», «democràcia», «els carrers seran sempre nostres», «no passaran», i el cant d'Els segadors per acabar amb «hem votat». No se sap què passarà en un futur, però el que ha quedat gravat en la consciència col·lectiva és que hi ha un abans i un després de l'1 d'octubre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris