Setmanari d'informació local - 138 anys

'Partim?': Els arguments més sòlids pel Dret a Decidir i la sobirania

16639
La taula rodona s'ha celebrat a l'Ateneu de Felanitx en el marc dels actes del 31D. | G.B./dBalears

Amb motiu de la Diada, l'Ateneu de Felanitx ha organitzat aquest dissabte la taula rodona 'Partim?' per analitzar el sobiranisme i el Dret a Decidir dels diferents territoris que conformen els Països Catalans.

Els ponents eren Aina Vidal, activista mallorquina, Antoni Infante, de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (DaDPV), i Mireia Boya, diputada del Parlament de Catalunya per la CUP. Els tres han destacat els reptes fonamentals que ha d'afrontar el sobiranisme després de l'1-O.

Vidal ha destacat la «bona resposta» que ha tengut el procés sobiranista de Catalunya a Mallorca, amb mobilitzacions a favor de l'alliberament dels presos polítics i contra la repressió de l'Estat. En aquest sentit, ha destacat la capacitat «d'autogestió i organització de la gent» mentre que ha criticat els partits polítics i les institucions.

Respecte a la caiguda del model del 'règim del 78' Vidal ha assegurat que el projecte dels Països Catalans ha de ser el d'una «República confederada». «Totes les nacionalitats han de tenir-hi cabuda», ha sentenciat.

Infante, per part seva, ha destacat que tot i que al País Valencià «no hi ha una majoria pel Dret a Decidir» la lluita dels col·lectius sobiranistes ha aconseguit que se'n parli. «Fins i tot els pobles amb una majoria independentista no podíem somniar mai amb un referèndum», ha asseverat.

El representant DaDPV també ha destacat que els moviments populars ja han fet moure fitxa en el 'règim del 78' canviant fins i tot el monarca espanyol. Amb tot, ha assegurat que el 'bloc constitucionalista' i els aparells de l'Estat «s'han llevat la careta» mostrant el seu cantó més autoritari i repressiu. «Europa és el mateix, la defensa de la centralitat del model capitalista», ha sentenciat. Finalment, també ha apostat pel model de repúbliques confederades.

La victòria de l'1-O

Boya, per part seva, ha destacat que tot i que l'independentisme té majoria d'escons al Parlament encara «no som prou». La diputada ha destacat que l'1-O va ser «una victòria» però que l'error va ser suspendre la proclamació de la independència. «Estem en un moment més autonomista que no independentista», ha assegurat.

Amb tot, la representant de la CUP ha advocat per construir «la República de les classes treballadores; el règim del 78 es tomba des de l'esquerra i des de la unitat dels Països Catalans». Ha assegurat així que cal «deslegitimar els poders espanyols i tombar la força de PP» i ha obert la porta a que el problema del finançament sigui «una bola de neu que avanci cap a la sobirania i l'autogestió».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.