Setmanari d'informació local - 138 anys

#MallorcaLliure!: Debat sobre les estratègies de futur

16635
Imatge del debat celebrat aquest dissabte al Centre Flassaders de Palma. | dBalears

Amb motiu de la Diada, la campanya 'Mallorca Lliure!' ha duit a terme aquest dissabte al Centre Flassaders de Palma una taula rodona titulada 'Estratègies per una Mallorca lliure'.

La intenció de la trobada era dur a terme un debat sobre com s'ha d'articular la lluita cap un nou estatus polític per a l'Illa. «Volem posar a debat quines són les estratègies que cal seguir per arribar-hi», han explicat des de l'organització

Els ponents que hi han participat han sigut Joan Llodrà (regidor de MÉS-Esquerra a Manacor i president d'Esquerra Republicana de les Balears), Margalida Ramis (activista ecologista i portaveu del GOB), Aina Sastre (regidora de MÉS per Alaró i directora insular de política lingüística), Aurora Jhardi (regidora de Podem a Palma) i Tomeu Martí (activista cultural i periodista).

Repensar el marc social i polític

Jodrà ha assegurat que el seu objectiu és aspirar a una «república mallorquina». En aquest sentit, ha apel·lat a la integració dels diversos sectors socials i culturals. «No s'ha d'excloure ningú que vulgui una Mallorca millor i més sobirana», ha declarat.

Per part seva, Ramis ha fet una aposta clara per recuperar la sobirania energètica i mediambiental. «No tenim sobirania energètica o alimentària perquè tenim imposicions tant de l'estat com del mercat», ha assegurat. Ramis, a més, ha apostat per recuperar la política als barris, ja que «les perspectives dels partits actuals són decebedores».

Sastre, en aquest sentit, ha assegurat que cal «ser valents» quan l'esquerra governa a les institucions i ha apel·lat a reconsiderar els elements identitaris i el paper social de les esquerres en la vertebració del país. «No podem basar-ho tot en llengua i cultura tot i que són molt importants», ha dit. «Necessitam unes aliances que ajudin a fer les millors polítiques socials», ha afegit.

Jhardi també ha apostat per repensar l'espai identitari assegurant que «a Mallorca es parlen moltes llengües i això no és una realitat demogràfica sinó política». «La identitat mallorquina està conformada per moltes identitats», ha afirmat.

Finalment, Martí ha apostat per construir una «una república de repúbliques». Crític amb les institucions, ha afirmat que està «fart de polítics que no compleixen allò pel que se'ls ha votat». Amb tot, Matí s'ha mostrat ben contundent: «És possible i engrescador el projecte de fer de Mallorca el millor país del món».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.