Setmanari d'informació local - 138 anys

Cultura, la UIB i Santa Margalida homenatgen Joan Mascaró i Fornés

16227

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, la Universitat de les Illes Balears i l’Ajuntament de Santa Margalida organitzen les Jornades d’homenatge a Joan Mascaró i Fornés (1897-1987) amb motiu del 120è aniversari del seu naixement, que es duen a terme aquest divendres 15 a l’Arxiu del Regne de Mallorca i, aquest dissabte 16, a Santa Margalida. Els coordinadors tècnics són Gonçal López (UIB) i Antoni Mas (Ajuntament de Santa Margalida - UIB).

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha participat en l’acte inaugural a càrrec dels dos coordinadors de les jornades i on també ha intervengut el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el batle de Santa Margalida, Joan Monjo.

Són dos dies d’activitats, entre divendres i dissabte, que es duen a terme entre Palma i Santa Margalida, i d’accés lliure a tot el públic en general, i que estan dedicades a l’orientalista nascut a Santa Margalida el 1897 i mort a Coberton, Cambridge, el 1987. Va estudiar a l’Escola Superior de Comerç de Palma (1915), i fou secretari del consolat britànic de Palma. A proposta del financer Joan March Ordinas, acompanyà el seu fill Joan March Servera a estudiar a l’estranger. A Cambridge (Anglaterra) es llicencià en llengües modernes i orientals.

S’especialitzà en sànscrit i en pali. El 1930 fou lector d’Oxford (Anglaterra) i, el 1931-32, vicerector del Parameshavara College at Jaffna (Sri Lanka). El 1933 s’instal·là a Barcelona, on va ser professor d’anglès a l’Institut Escola de la Generalitat de Catalunya i professor de sànscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1936, quan s’inicià la Guerra Civil, es trobava a Mallorca. L’octubre d’aquell mateix any, s’exilià voluntàriament i s’establí a Cambridge, on fou professor d’anglès a la Universitat. Col·laborà en el Bulletin of Spanish Studies.

El 1947 fou mantenidor dels Jocs Florals de Llengua Catalana celebrats a Westminster (Londres). El 1935 va publicar a La Nostra Terra la traducció del sànscrit al català del capítol XI del Bhagavad-Gita (El poema del senyor), episodi del poema èpic Mahabharata (Gran lluita dels Bharata), del segle VI. Va traduir del sànscrit a l’anglès els textos misticoreligiosos hinduistes Upanishads (1938, reeditats el 1965) i el Bhagawad-Gita (1962).

El 1973 va publicar la traducció del pali a l’anglès del Dhammapada; amb versions en castellà editades a Mèxic per Rubén Vasconselos i que varen influir en l’interès per la filosofía i la mística orientals a personatges com els Beatles, especialment George Harrison, que precisament li dedicà la cançó The Inner Light. El 1982 aparegué la versió catalana de la seva traducció del Dhammapada, a cura de Joaquim Torres i, el 1983, es publicà la del Bhagawad-Gita, feta per Elisabet Abeyà. També va seleccionar poemes de John Keats (1954) i de Lamps of Fire, un recull de 330 fragments de texts religiosos o espirituals de diverses cultures (1958). D’aquesta obra, se n’ha fet una versió en català, Llànties de foc (1986), a cura d’Elisabet Abeyà, amb un pròleg de Francesc de Borja Moll. També va ser amic de personalitats com Edward Joseph Thomas, Dámaso Alonso, Carles Riba, Josep Carner i Pompeu Fabra, entre d'altres.

Les seves obres han influït, sobretot en els països de parla anglesa, en l’augment de l’interès per la mística oriental. El 1983 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears i, el 1985, fill il·lustre de Santa Margalida. La biblioteca municipal d’aquesta vila du el seu nom. L’Ajuntament de Santa Margalida li dedicà un carrer a Can Picafort. Joan Maimó Vadell en publicà la biografia Joan Mascaró i Fornés. Els múltiples espais de la saviesa (1990).

PROGRAMA

Divendres 15

Arxiu del Regne de Mallorca (Palma)

10–10,30h. Presentació a càrrec dels coordinadors de les jornades i intervencions de Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports, el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i Joan Monjo, batle de Santa Margalida.

10,30–11,30h. Parlament inaugural a càrrec de Jordi Griera.

11,30–12,30h. Descans.

12–14h. Intervencions a càrrec de: Xavier Margais; Elisabet Abeyà; Margalida Calafat; Joan Mut; Margalida Munar; Sebastià Alzamora, i Toni Gomila.

16–17h. Presentació del documental Llànties de foc, obra de Quindrop, a càrrec de Sílvia Ventayol.

17–17,30h. Descans.

17,30–18,30h.

- Recordança de Gregori Mir, a càrrec de Damià Pons i Pons.

- Les relacions entre Joan Mascaró i Joan Maimó, a càrrec de Catalina Vaquer.

18,30–20h. Intervenció de Francesc Vicens sobre el capítol del seu llibre George Harrison. The Inner Light, una vida espiritual (2017), dedicat a la relació entre George Harrison i Joan Mascaró. Acte seguit, actuació de Xavier Escutia i de Toni Vives, que interpretaran cançons de George Harrison.

Dissabte 16. Santa Margalida

9h. Trasllat en autocar a Santa Margalida des de Palma. Lloc de concentració: davant l’edifici de la UIB a sa Riera (Palma).

10–11h. Venim de Déu, vivim en Déu i anam a Déu: visita guiada a dos indrets “mascaronians”.

1. Cementeri de Santa Margalida. Sepultura de Joan Mascaró i Fornés. Intervenció a càrrec de Jordi Griera. Lectura de poemes a càrrec de Biel Mesquida.

2. Mirador de l’església parroquial (davant del bust d’en Joan Mascaró i Fornés, orientat cap a l’hort d’en Degollat). Lectura d’obra de Joan Mascaró i d’un sonet dedicat a la seva figura, a càrrec de Rafel Bordoy i Pomar.

11–13.30h. Auditori/Sala d’actes de la Casa de Cultura Joan Mascaró i Fornés.

-Presentació del suplement especial del diari Ara Balears dedicat a Joan Mascaró i Fornés, patrocinat per les entitats organitzadores de les Jornades.

-Intervencions a càrrec de Joan Francesc March, d’Antònia Quetglas Frontera i de José Manuel Fernández.

-Homenatge a Joan Francesc March, a càrrec de Gabriel Seguí.

-Presentació del còmic Joan Mascaró i Fornés (1897-1987), obra de Tueldús (Ferran Aguiló i Bartomeu Seguí), a partir de les tires publicades originàriament al diari Última Hora. Patrocinat per les entitats organitzadores de les Jornades.

Cloenda. Recital d’UC.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.