Setmanari d'informació local - 138 anys

La llei d'Urbanisme permetrà la legalització d’habitatges il·legals si tenen un 90% construït

15953

El Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei d'Urbanisme de les Balears que afectarà el sòl rústic, que quedava fora en l'anterior normativa, la Llei del Sòl (LOUS) de 2014. Introdueix mesures de lluita contra l'especulació i que, en termes generals, configura l'activitat urbanística «com a funció pública» i des d'una perspectiva «ambiental».

Respecte a la disposició criticada per Podemos i MÉS, ja que consideren que podria suposar urbanisme a la carta, aquesta finalment ha estat aprovada amb els vots a favor de PSIB i PP, els vots en contra de Podemos i MÉS i les abstencions del PI i Cs. En concret, aquesta iniciativa permetria que determinades edificacions amb més d'un 90% construït en determinades circumstàncies es poguessin legalitzar, «com serien casos concrets a Eivissa», tal com s'ha denunciat per part d'aquestes dues formacions.

Des del PSIB, el diputat Damià Borràs ha negat això durant el debat que s'ha produït en el plenari, ja que una d'aquesta disposició es va introduir a petició de l'Ajuntament de Sant Josep i permetrà al consistori convertir en urbans uns terrenys edificats en un 90%, per poder «ordenar de forma definitiva aquesta zona».

La llei entra en vigor l'1 de gener de 2018
Aquesta nova normativa, abreujada amb les sigles LUIB, compta amb unes 200 pàgines, entrarà en vigor el pròxim 1 de gener de 2018 i té la intenció de reforçar la disciplina, agilita els planejaments i obliga a destinar sòl a habitatge públic. En la llei, que ha incorporat totalment o parcialment més del 30% de les esmenes dels grups, destaca, com a mesura concreta, que les construccions il·legals en rústic puguin «ser demolides sempre» i que això mai prescrigui.

Encara que té vocació de «perdurabilitat», segons han defensat els grups que donen suport i el Govern, des del PP s'ha plantejat que «es dugui a terme cap tramitació, donat el que queda de legislatura», segons les paraules de la diputada del PP, Antònia Perelló, que també ha dit que la disposició transitòria 11 podria incórrer en una «possible inconstitucionalitat».

En concret, el Govern cerca amb la LUIB, a més del ja explicat, donar més garanties a la protecció de sòls protegits (ANEI, ARIP i àrees de protecció APT costaneres), l'increment del parc d'habitatge públic i impedir la reclassificació com a sòl urbà dels assentaments al mig rural, així com tancar la porta a l'amnistia de les edificacions fora d'ordenació en rústic.

Disciplina urbanística
Sobre les mesures de disciplina urbanística, en sòl urbà o urbanitzable es preveuen multes d'entre el 50 i el 70% del valor de l'obra executada si l'ús està permès i entre el 75 i el 100% del valor si l'ús no està permès. Per a obra i instal·lacions en sòl rústic, les multes seran del 300% del valor si l'ús està prohibit i entre el 150 i el 300% del valor si l'ús està autoritzat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.