Setmanari d'informació local - 138 anys

Donen a conèixer la identificació de 14 cossos exhumats de la fossa de Porreres

Segons ha anunciat el Govern les víctimes són tot homes, de diferents municipis de Mallorca i, entre ells, destaquen el germà d'Aurora Picornell i els batles d'Esporles i Costitx

15883
La presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha donat els detalls de les indentificacions. | CAIB

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, juntament amb la presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, han donat a conèixer aquest dissabte en roda de premsa al Consolat de Mar la identificació de 14 dels cossos exhumats a la fossa de Porreres.

En total varen ser 49 els cossos exhumats al cementeri de Porreres, resultat de la intervenció arqueològica i d'exhumació practicada el novembre de 2016. D'aquests, segons el Govern, 14 s'han pogut identificar amb total fiabilitat. Es varen agafar mostres d'ADN de 79 persones que compartien vincles familiars amb les persones afusellades pels franquistes l'any 1936.

Els cossos identificats corresponen a persones de diferents municipis de l'illa de Mallorca:

-Joan Canyelles Capllonch (Esporles)
-Jaume Capó Amengual (Búger)
-Rafel Cifre Torres (Palma)
-Llorenç Coll Sastre (Selva)
-Gabriel Ferriol Gelabert (Felanitx)
-Guillem Frau Moragues (Palma)
-Mariano Galiana Galiana (Alcúdia)
-Joan Losa Campomar (Pollença)
-Gaspar Macià Ventaloni (Campanet)
-Baltasar Moyà Bauzà (Capdepera)
-Ignasi Picornell Femenies (Palma)
-Miquel Ques Torrens (Sencelles)
-Tomàs Seguí Seguí (Esporles)
-Pedro Vallespir Amengual (Costitx)

Entre tots els cossos identificats no hi ha cap dona i s'ha pogut identificar el germà de la política i sindicalista Aurora Picornell (Ignasi Picornell), el batle d'Esporles (Tomàs Seguí) i el batle de Costitx (Pere Vallespir).

Paciència de les famílies

La presidenta Armengol ha volgut agrair «la paciència que han tengut les famílies de les víctimes perquè les administracions han arribat 40 anys tard» a l'hora de complir un deure cívic. La cap de l'executiu de les illes ha assegurat que «mantendrem el nostre compromís polític a l'hora de continuar amb aquest projecte» d'identificació de víctimes del franquisme a les fosses.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha informat que «des de fa mesos s'està treballant en la segona fase de la fossa de Porreres, una fase tècnicament complicada donat que hi ha nínxols damunt la fossa».

Mostres de familiars

Les identificacions dels cossos han estat possibles gràcies a les proves d'ADN realitzades per la Societat Aranzadi a partir de les mostres dels familiars. Sis dels cossos identificats han estat per via directa, concretament a través de filles. El fet que hi hagi encara fills vius de les víctimes es prioritza per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports com a criteri per obrir fosses.

Aquest procés d'identificacions permet poder disposar d'un banc de mostres biològiques de descendents de les víctimes de la Guerra Civil, fet que permetrà que quan s'executi la segona fase de l'exhumació de la fossa de Porreres, com també d'altres fosses, «el procés de localització sigui més àgil».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.