Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB denuncia que el Govern «pretén salvar» urbanitzacions il·legals

15863
Imatge d'arxiu de la costa illenca. | dBalears/Arxiu

El GOB ha denunciat aquest dissabte que el Govern «pretén utilitzar la nova llei urbanística per salvar urbanitzacions il·legals». L'entitat ecologista ha criticat durament la Llei d'urbanisme que dimarts es debatrà al ple del Parlament.

Segons el GOB «els partits que criticaven l'amnistia del PP d'habitatges il·legals, pretenen ara legalitzar urbanitzacions senceres a sòl rústic declarat per sentència judicial ferma (en el cas d'Eivissa)». En aquest sentit, consideren que la normativa presentada «dóna continuïtat a alguns dels escàndols de la Llei Company i va més enllà».

Tal com ha explicat l'entitat, el text del Projecte de Llei d'urbanisme de les Illes Balears que es durà al Parlament ja es pot consultar a la web del. El text inclou, després del període d'esmenes dels grups polítics, alguns aspectes que l'entitat ecologista ha considerat «especialment greus». Els aspectes que ha detallat i valorat el GOB són els següents:

«• Permet la legalització dels nuclis rurals il·legals (assentament irregular en sòl rústic, en diu), a través de l'article 26.2.
• Manté la continuïtat de poder edificar sense clavegueram a través de la Disposició Transitòria Quarta.
• Fa una modificació de la matriu de sòl rústic per tal de considerar caneres com a usos admesos al sòl rústic (també protegit) a la Disposició Addicional 14à quarter, sense que necessitin així Declaració d'Interès General.
• A través de l'article 154.4 permet aconseguir segones pròrrogues de llicències caducades a tot el sòl rústic protegit i comú, encara que actualment no compleixin la normativa actual, estiguin dins sòl rústic protegit i hagin passat anys d'ençà que les obres es varen abandonar. Es podran recuperar bucs a mig construir que ara serien totalment il·legals dins zones protegides.
• A través de la Disposició Transitòria catorzena, manté la legalització d'urbanitzacions il·legals de la Llei del Sòl d'en Company».

La família Matutes

En el cas concret d'Eivissa, el GOB ha assegurat que s'intenta regular «a mercè dels interessos de la família Matutes». «La Disposició Transitòria Catorzena té una lectura vertaderament greu i escandalosa en el cas d'Eivissa. Els companys del GEN-GOB han emès un comunicat alertant de què aquesta DT14 serveix per salvar i incrementar les urbanitzacions il·legals de la família Matutes a Eivissa», ha declarat el GOB.

Des del GOB, adverteixen que això afecta les «urbanitzacions il·legals» de tot Sant Antoni i Sant Josep, platja de'n Bossa concretament, centenars de milers de m2 en primera línia de mar. Així des del GOB Eivissa i Mallorca, han demanat conjuntament, «no només que s'ha de retirar immediatament aquesta disposició del text legal que es pretén aprovar al Parlament, sinó també que el Sr. Pons, Conseller de Territori, doni explicacions públiques sobre com ha arribat a formar aquest apartat part d'un text legal amb pretensions de ser aprovat».

«Qui ha escrit la Disposició transitòria 14? Qui ha negociat la seva inclusió a la Llei Urbanística del Govern? Ara és hora d'aclarir de part de qui estan: de la legalitat, de la igualtat de tots davant la llei i de l'acatament de sentències judicials, o si es posen a defensar els tractes de favor i les normes a mida dels grans infractors», ha sentenciat el GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.