Setmanari d'informació local - 138 anys

Salvem Portocolom denuncia el fondeig d'un vaixell de gran eslora damunt la posidònia

15655
Salvem Portocolom denuncia el fondeig d'un vaixell de gran eslora damunt la posidònia. | Salvem Portocolom

Salvem Portocolom ha realitzat una acció per denunciar el fondeig del vaixell de gran eslora Rhea damunt les praderies de posidònia del Port que formen part d'un Lloc d'Interès Comunitari (LIC).

L'entitat ha explicat que, des de fa un parell d'anys, des de l'ampliació dels camps de boies dins la badia, aquesta zona de negre «s'ha convertit en un espai on, repetidament i quotidiana, trobam embarcacions fondejades damunt els alguers».

Des de Salvem Portocolom ha treballat activament «per informar i conscienciar sobre la problemàtica lligada al fondeig en aquest indret. Entre altres accions vàrem penjar un gran cartell informatiu a l'entrada del port o hem repartit fulls divulgatius entre les embarcacions. També hem de dir que en nombrosos casos hem avisat al 112 per denunciar la situació, sense cap més efecte».

Així les coses, el passat 31 d'octubre, arribà al port el vaixell Rhea, una embarcació de lloguer de l'empresa Classic Saling, de bandera holandesa i de 54 metres d'eslora. «Segons l'AIS, el vaixell va fondejar a les 16.20 hores i, tot i la proximitat d'una taca d'arena, va llençar la seva àncora de més de 200 kg damunt la posidònia davant de l'arenal gran. Fins a les 17.45 no es ponia el sol i la visibilitat no era un problema en aquell moment», ha explicat l'entitat.

«L'endemà, 1 de novembre, es va anar a informar el vaixell, però veient l'impacte que l'ancora i la cadena del veler havien tengut sobre l'alguer es va decidir que abans de demanar-li que mogués s'havia de filmar i fotografiar. A les 14.30 el Rhea partia de la badia de Portocolom», ha afegit .

Lluita més activa

Des de Salvem Portocolom varen valorar «que feia falta denunciar més activament el fondeig d'aquest vaixell de gran eslora damunt la posidònia». Per això, el passat dissabte 18 de novembre, membres de la plataforma es desplaçaren al port de Sóller on el Rhea estava atracat.

«Entre el moll i el vaixell, amb ajuda d'una barca neumàtica, desplegàrem una pancarta i demanàrem al patró que tingués una conversa amb nosaltres. En aquesta, el responsable del veler en un principi negà haver fondejat damunt el negre. Però després de veure la fotografia emmarcada de la seva ancora a damunt la posidònia, tractà de justificar-se amb diferents explicacions poc convincents. Per acabar, l'obsequiàrem amb un diploma de destructor de la posidònia que es va endur al seu vaixell. El que no va voler va ser la fotografia de l'àncora ni les restes de l'alga arrabassada», ha explicat l'entitat.

Major protecció

En aquest sentit, l'entitat volen fer pública l'acció i demanar «major protecció per la Posidònia oceànica i, en especial, per la de la badia de Portocolom». «També volem remarcar que l'esborrany del decret de protecció de la posidònia no inclou l'alguer de Portocolom entre les zones previstes a restaurar. Des de Salvem Portocolom demanam que la boca de la nostra badia sigui inclosa en aquest llistat», ha assegurat l'entitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.