Setmanari d'informació local - 138 anys

El corredor de migració de cetacis del Mediterrani es declararà Àrea Marina Protegida

15513

El Corredor de migració de cetacis del Mediterrani es declararà Àrea Marina Protegida i s'inclourà en la llista de zones especialment protegides d'importància pel Mediterrani (Zepim) en el marc del Conveni de Barcelona. Així ho ha informat la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern després d’haver mostrat la seva satisfacció per l'anunci del Ministeri espanyol d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient.

L'extensió que es vol protegir ocupa una superfície de 46.262,82 metres quadrats. Amb aquesta declaració no es permetran els usos de sistemes actius destinats a la investigació submarina o subterrània ni activitats extractives, tret que estiguin relacionades amb permisos de recerca en vigor.

En el termini que estableix el Ministeri espanyol, la Direcció general de Pesca i Medi Marí presentarà les al·legacions oportunes. «No estam parlant d'una declaració d'intencions, sinó d'un text articulat», ha explicat el conseller Vicenç Vidal en referència al Reial decret pel qual es declara Àrea Marina Protegida, s'aprova un règim de protecció preventiva i es proposa la inclusió en la llista Zepim. «És un avanç, per a aquesta zona, per arribar a prohibir expressament els projectes de prospeccions en les nostres aigües», ha postil·lat Vidal.

El juny passat el Govern va sol·licitar al Ministeri espanyol que paralitzés de forma cautelar i preventiva tots els expedients de prospeccions sísmiques pendents de resoldre mentre es tramitava la declaració de Zepim del corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Balears, Catalunya i el País Valencià. La Conselleria considera aquesta declaració «un pas necessari i imprescindible per al compliment de la normativa europea i de la Llei del patrimoni natural i la biodiversitat, atès que el corredor de cetacis del Mediterrani és una zona de presència regular d'espècies incloses en la llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial».

Segons el Govern, «els efectes negatius del renou que causen aquests projectes sobre els cetacis està àmpliament demostrat i constitueix un impacte quan s'incrementa de manera constant». Des de la Conselleria també han indicat que els catxalots «són especialment sensibles a aquests renous» i que a les àrees properes a les Balears hi ha una població notable d'aquesta espècie, considerada en perill i classificada com a vulnerable al Catàleg espanyol d'espècies amenaçades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.