Setmanari d'informació local - 138 anys

La PxL exigeix mesures contra l’hostessa i el comandant que varen discriminar dues menorquines

15377

La Plataforma per la Llengua demana a la companyia Vueling que obri un expedient i estudiï a fons per què una hostessa i un comandant d'un dels seus vols, juntament amb dos agents de la Guàrdia Civil, varen obligar dues passatgeres a abandonar un avió perquè s'havien dirigit en català a la treballadora de Vueling.

Després que Vilaweb publiqués aquesta discriminació lingüística, que es va produir el passat dissabte a la tarda a l'Aeroport del Prat, l'afectada, Margarita Camps, s'ha dirigit a l'ONG del català per explicar i denunciar el seu cas com una vulneració dels seus drets lingüístics.

Després de conèixer la versió d'aquesta, i d'haver parlat amb l'empresa per conèixer-ne la seva, la Plataforma per la Llengua conclou que aquest cas és una clara vulneració dels drets lingüístics d'aquestes dues passatgeres i que se les va discriminar i expulsar per raó de llengua, fet que suposaria una il·legalitat. Paral·lelament, per evitar més situacions d'aquest tipus, l'ONG del català ha posat sobre la taula diverses propostes de treball que permeti a Vueling millorar la seva gestió lingüística. Esperem que alguna d'aquestes iniciatives es puguin posar en marxa abans d'acabar l'any.

No es tracta d'un cas aïllat

Malauradament, tot i que Vueling té en compte el català en la majoria de les seves comunicacions, no és la primera vegada que en els darrers anys un usuari d'aquesta companyia s'adreça a la Plataforma per la Llengua per formular una queixa. El 2016, un passatger va ser obligat a parlar en castellà a una hostessa per poder accedir al lavabo de l'avió. Precisament, els darrers casos registrats (quatre en un any i mig) s'han produït en vols entre Barcelona i les Balears, dos territoris de parla catalana i on, per tant, la tripulació dels vols hauria d'estar preparada per, almenys, poder entendre la llengua pròpia.

La Plataforma per la Llengua anima tots els catalanoparlants a «denunciar les vulneracions dels seus drets lingüístics, ja sigui a mans del sector públic com de companyies privades. Només la visibilització i reprovació pública d'aquestes mostres de xenofòbia pot ajudar a posar fi al clima d'impunitat en què es produeixen. La via administrativa i penal no sol ser suficient, ja que aquestes vexacions de caire xenòfob es veuen facilitades, de fet, per la imposició del castellà i la desigualtat entre comunitats lingüístiques que estan a la base de l'ordenament jurídic espanyol».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.