Setmanari d'informació local - 138 anys

Terraferida recull 1.300 al·legacions al decret de protecció de la posidònia

15297

La Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va presentar al maig el primer esborrany del Projecte de Decret sobre la conservació de la Posidònia oceànica a les Illes Balears.

En obrir-se el procés participatiu i d'informació pública per tal que entitats i persones fessin les seves aportacions, Terraferida va presentar una proposta per millorar el decret. Ara el decret es troba a exposició pública i en fase d'al·legacions fins al 29 de novembre. Terraferida ja ha recollit més de 1.300 al·legacions individuals de ciutadans que volen més i millor protecció per la posidònia al conjunt de les Illes Balears per via telemàtica.

La participació tan alta en un procés d'aquest estil indica, segons Terraferida, que a les Illes Balears hi ha més gent que mai conscient de la necessitat de preservar aquest ecosistema. D'ell en depèn la transparència i oxigenació de les aigües, la captura de CO2, la flota pesquera artesanal, la conservació de les platges i el mateix turisme.

Respecte al decret que es troba en exposició pública, «reconeixem l'oportunitat i necessitat de comptar amb aquesta eina, donada la seva importància ecològica i econòmica i valoram positivament alguns canvis respecte al text presentat al maig. El decret però, presenta grans mancances. De fet hi ha definicions i articles que generen confusió, són poc clars, gens ambiciosos o permissius. Tot plegat fa que no compleixi, segons la nostra opinió, l'objectiu principal de garantir la protecció i conservació de l'espècie i de l'hàbitat que conforma. Un altre aspecte molt preocupant és la definició de praderia de posidònia que fa el decret, que exclou tots els alguers, vaires i clapes de posidònia no catalogats de manco d'1 hectàrea o que tenguin cobertures inferiors al 50 %, el que els deixa desprotegits. Aquesta definició afecta al conjunt del decret, perquè afecta centenars de petits alguers, alguers amb baixa cobertura o que presenten discontinuïtat», explica l'entitat.

Terraferida remarca que el decret no prohibeix de forma general el fondeig sobre tots els alguers de posidònia. Aquest és un aspecte fonamental, perquè el fondeig és el principal impacte directe al qual està sotmès aquest hàbitat. Tampoc no prohibeix de forma general totes les accions que puguin afectar a la posidònia de forma negativa, perquè permet en molts casos afectacions de fins a un 1 % de l'extensió d'una praderia. Aquest 1 % pot suposar una gran extensió de praderia en certs casos.

Terraferida presentarà al·legacions reclamant:

  • Que es prohibeixi de forma clara el fondeig sobre fons de posidònia i que el fondeig sols sigui lliure sobre arena, roca i fang.
  • Que es protegeixin tots els alguers independentment de la seva fragmentació, cobertura o extensió.
  • Que s'elabori cartografia exhaustiva dels alguers de les Balears en un termini d'un any a partir de la publicació del Decret en el BOIB i que aquesta cartografia s'inclogui a les cartes nàutiques, indicant que són zones prohibides pel fondeig entre altres aspectes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.