Setmanari d'informació local - 138 anys

Eva Piquer fa una lloança a la lectura com «el millor refugi contra la intempèrie moral»

15019

La periodista i escriptora Eva Piquer ha reivindicat en la inauguració de la vint-i-vuitena edició de la Setmana del Llibre en Català la lectura com «el millor refugi contra la intempèrie moral» i ha titllat els darrers empresonaments de membres del govern de Catalunya de «tant bèstia, tan injust, tan brutal, tan inassumible i costa tant d'explicar que a mi em deixa sense paraules». Ha afegit que no hi haurà «tantes presons per a tant presos polítics».

El seu parlament ha format part de l’acte que ha obert la fira, que romandrà al Parc de les Estacions fins al diumenge 5 de novembre, i que ha comptat també amb la intervenció del la presidenta del Govern, Francina Armengol; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió; i la presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca, Maria Barceló.

Amb les seves paraules, Piquer ha fet referència a la importància de la lectura per a l'escriptura, «perquè tots els que escrivim, tots els que en algun moment hem somiat ser escriptors, escrivim perquè llegim» i ha valorat el fet que «ara ja comença a haver-hi generacions de persones que escriuen en català no pas per militància, no pas per defensar una llengua oprimida, sinó senzillament perquè és la seva llengua» .

Ha fet també una lloança al grup mallorquí, ja dissolt, Antònia Font, «els enyorats Antònia Font». «Els enyoro com segles de glaceres solitàries davallant mil·límetres cap als oceans. I enyoro sobretot aquella època en què escoltava els Antònia Font amb il·lusió, amb la tranquil·litat que després d'un disc en vindria un altre», ha dit l’editora i directora de Catorze.cat, un magazín digital a favor de la cultura.

La presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca, Maria Barceló, ha remarcat en la seva intervenció que per molts de barrots que es posin «mai no es podran empresonar el pensament i les paraules

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha obert el seu parlament qualificant el dia com «trist per a la democràcia» i valorant el fet «de ser aquí amb gent que estima la nostra cultura, la nostra llengua, i que és capaç de durant vint-i-vuit anys fer aquesta Setmana del Llibre en Català». Ha afegit que és fonamental «que des de les institucions públiques donem suport a tots els creadors culturals perquè volem una ciutadania crítica que pugui expressar-se en llibertat, i que ho fem d'una forma especial amb els que ho fan en llengua catalana, la llengua de la nostra terra».

Per la seva banda, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat «un desig, que per molts d'anys puguem pensar, escriure, llegir, expressar, cantar en llibertat, i que per sempre puguem ser qui som».

A continuació del pregó inaugural, l'escriptora Laia Martínez, en representació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, ha llegit un manifest en què ha emfatitzat el fet que l'AELC s'ha manifestat «a favor del dret al decidir i en defensa de les nostres institucions elegides democràticament. Avui no podem fer altra cosa, doncs, que continuar amb aquesta lògica, i donar total suport al govern de la Generalitat de Catalunya, encapçalat per Carles Puigdemont, amb la Institució de les Lletres Catalanes, dirigida per Laura Borràs, la tots els nostres representants legítims».

Ha tancat l'acte inaugural el concert de Marta Rotger, que ha presentat les cançons del seu disc Utopia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.