Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «Aquesta legislatura ha suposat un «gir de 180 graus» en política cultural i lingüística

Ha demanat a MÉS seguir «lluitant junts» per reclamar a Madrid el que és «just» per a les Balears

14785

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat aquest dimecres en el Parlament que en aquesta legislatura s'ha fet un «gir de 180 graus» en política cultural, en la defensa de la llengua pròpia de les Balears i en la recuperació de la Memòria Històrica. Durant la seva intervenció al Debat de política general, Armengol ha coincidit amb el portaveu del Grup Parlamentari MÉS per Mallorca, David Abril, en l'impuls que ha donat el Govern en matèria cultural i en el foment de la llengua catalana.

«S'ha canviat tot, perquè veníem d'una època en la qual la política lingüística estava basada en la persecució i no a fer valdre la llengua catalana, tal com marca el nostre ordenament jurídic», ha lamentat la presidenta. «Hi ha un abans i un després en el treball realitzat per a la recuperació de la memòria», ha asseverat Armengol, qui ha defensat la necessitat de «fer justícia amb el nostre passat».

Armengol insta MÉS per seguir «lluitant junts»

Armengol s'ha dirigit al portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, i li ha assegurat que «està convençuda que seguiran lluitant junts per aconseguir davant Madrid allò que és just per a les Balears», perquè compleixin les inversions estatuàries i el Règim Especial per a les Balears.

Així ho ha indicat aquest dimecres durant el Debat de política general, després que Abril apuntés que «pareix que l'Estat espanyol se'n riu de les Illes» i hagi mostrat la seva preocupació perquè no es compleixin les expectatives posades en la reforma del sistema de finançament. «Espanya ha mirat poc pels interessos de les Balears», ha lamentat la presidenta, qui ha considerat «intolerable» l'actitud del Govern espanyol «d'aturar lleis que s'aproven aquí (en el Parlament) per unanimitat» com és la reclamació d'una tarifa plana per als vols interislas i la Llei contra les prospeccions a les Balears.

No obstant això, la presidenta ha assenyalat que «és positiva» i ha apostat per «seguir reclamant les inversions estatutàries que s'han deixat de pagar i un nou REB, que fa anys que s'incompleix», ha afirmat. «La porta està oberta i hem d'acabar d'obrir-la amb força. Crec que això el podem aconseguir», ha afirmat Armengol en referència a l'aprovació d'un nou REB per a les Illes.

No obstant això, la cap de l'Executiu ha constatat que és «pessimista» entorn del sistema de finançament, perquè el Govern espanyol no ha complert el seu compromís de tenir una proposta tancada a la fi de 2017 i posar-ho en marxa el 2018. A més, Armengol ha recalcat que el principi d'ordinalitat hauria de «ser clau» en el nou sistema de finançament, perquè «no és just que ens donin menys del que teníem abans de repartir», ha postil·lat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.