Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Enciclopèdia de Menorca publica el tom XIII, Història de la Medicina I

14621

La Fundació Enciclopèdia de Menorca ha anunciat aquest divendres la publicació del primer volum del tom XIII, Història de la Medicina I, obra pòstuma de qui va ser durant tants anys el director i animador de l’Enciclopèdia de Menorca, Josep Miquel Vidal Hernández.

Vidal treballà afanyosament en el text al llarg de 2012 i els primers dies de 2013, fins que la mort el sorprengué el 9 de gener. Amb tot i això, el text no estava completament acabat, per la qual cosa l’edició final ha anat a cura de l’historiador Miquel Àngel Casasnovas Camps. S’ha respectat al màxim l’obra original de l’autor a partir de la darrera versió del mecanoscrit, si bé ha calgut completar algunes parts. En qualsevol cas les addicions s’han reduït al mínim indispensable per fer intel·ligible el text. En aquest volum hi han col·laborat també, com a autors de requadres temàtics, José Ramón Bertomeu Mestre, Carles Garcia-Roca, Isabel Moll Blanes, Enrique Perdiguero Gil i Miquel Àngel Casasnovas. Josefina Salord signa la completa ressenya biogràfica de l’autor que tanca l’obra.

Aquest volum abasta des de la baixa edat mitjana fins al primer terç del segle XIX. Convé subratllar que l’especial conjuntura que travessa Menorca a partir del domini britànic fa que l’illa sigui molt coneguda arreu d’Europa, també des del punt de vista mèdic i sanitari, amb aportacions tan importants com, per exemple, la del cirurgià escocès George Cleghorn. Amb 301 pàgines, el volum s’estructura en dotze capítols que abasten temàtiques com ara els estudis i formació dels professionals sanitaris, la normativa sanitària, l’exercici de la medicina, els hospitals, la pionera introducció del vaccí de Jenner a Menorca, les juntes de sanitat i la prevenció d’epidèmies, els llatzerets i, finalment, els escrits sobre medicina realitzats des de Menorca en el segle XVIII i començaments del XIX.

El volum compte també amb nombrosos requadres monogràfics —molts d’ells dedicats a les malalties o a les biografies dels metges més importants—, que completen el cos de principal de l’obra. El volum ja es pot trobar en les llibreries de Menorca al preu de 90 euros. Els subscriptors el rebran properament al seu domicili juntament amb la separata Arquitectura rural, recentment publicada, al preu de 80 euros.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.