Setmanari d'informació local - 138 anys

La Comissió Europea aprova el protocol de contenció per a la Xylella fastidiosa

La declaració aprovada aquest dijous també dóna als Estats membre la potestat de decidir quines espècies es poden sembrar

14609

La Comissió Europea ha aprovat el pla de contenció de la Xylella fastidosa a les Balears durant la reunió del Comitè Permanent de Sanitat Vegetal. Així ho ha anunciat la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca el Govern després que el Ministeri espanyol d'Agricultura l'hi hagi comunicat.

La decisió implica declarar les Balears territori infectat i acceptar que s'apliquin mesures de contenció en lloc d'erradicació. La contenció consisteix en eliminar només els arbres infectats i controlar els voltants a la recerca de més positius, mentre que l'erradicació suposa eliminar tots els arbres d'espècies susceptibles de veure's afectades, estiguin infectats o no, en un radi de 100 metres.

La declaració aprovada aquest dijous també dóna als Estats membre la potestat de decidir quines espècies es poden sembrar, d'acord amb la Comunitat Autònoma. Per això, el Ministeri espanyol ha emplaçat a la Conselleria a una pròxima reunió per perfilar les espècies que es plantaran després d'aplicar la contenció.

Des del Govern han destacat que amb això Brussel·les «escolta» les seves reclamacions de no aplicar l'erradicació recollida en la directiva europea. Tenint en compte que a les Balears hi ha més de 400 casos confirmats, i que les espècies sensibles a aquest bacteri són més de 300, el Govern va demanar des del principi que s'apliqués el protocol de contenció, ja que l'erradicació suposaria una tala massiva d'arbres a les Illes.

De fet, les Balears aplicant el protocol de contenció des del passat mes de gener, després que així ho decidís el conseller, Vicenç Vidal, després d'aplicar el protocol d'erradicació al primer positiu que es va detectar a l'octubre de l'any passat en Porto Crist.

«Són molt bones notícies», ha declarat el conseller, que ha recordat que es recull així, «el fruit d'un any de feina» que «no hagués estat possible sense la implicació dels tècnics de la direcció general d'Agricultura i el suport del sector». «Europa reconeix la tasca ben feta d'aquest Govern i dóna suport a les mesures que ha desenvolupat», ha subratllat Vidal, qui ha insistit que s'ha aconseguit «un gran triomf», ja que «en menys d'un any, s'accepta la contenció per a les Balears alhora que se li dóna també a Còrsega»

Vidal va viatjar a Brussel·les al març, on es va reunir amb els representants de l'Estat en la Unió Europea, diversos eurodiputats i el director general de la Direcció general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Xavier Prats. El conseller va defensar que les Balears complia els requisits per aplicar el protocol de contenció a causa que el bacteri està estès, duu molts anys a les Balears i, en tractar-se d'una Illa, el mar actua com a «zona tap» amb la resta de territoris.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.