Setmanari d'informació local - 138 anys

Setembre: el mes més sec del segle XXI

14219

El mes de setembre ha resultat molt sec, «el més sec del segle», ja que ha plogut un 33% del normal per a aquesta trentena, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). A més, ha estat «normal» pel que fa a temperatures, de manera que se situa com el sisè més fred del segle XXI, per darrere de 2015, 2008, 2002, 2001 i 2005, encara que amb una distribució irregular de les temperatures.

Així, la portaveu de la AEMET, Ana Casals, ha explicat que el mes en el seu conjunt ha estat normal, amb una temperatura mitjana sobre l’estat espanyol de 20,6 ºC, valor que coincideix amb la mitjana d'aquest mes. De fet, ha destacat que se situa també a la meitat dels setembres més càlids des de 1965, concretament en el lloc 27 d'un total de 53 anys, mentre que s'ha tractat del sisè setembre més fred d'aquest segle XXI, per darrere dels mesos de setembre de 2015, 2008, 2002, 2001 i 2005.

A més, s'ha referit al «marcat contrast» de temperatures entre el nord i el sud peninsulars, de manera que va resultar entre fred i molt fred en la major part del terç nord de la península i a les Balears, mentre que va tenir un caràcter càlid o molt càlid en la majoria de les regions situades en la meitat sud peninsular. Fins i tot, ha dit Casals, va arribar a ser «extremadament càlid» en alguns punts  d'Andalusia, la qual cosa «vol dir que ha estat el més càlid en aquests llocs» mentre a Canàries el mes va ser càlid o molt càlid.

Sobre les precipitacions

La portaveu ha indicat que ha plogut el 33% de la mitjana, que són 45 litres per metre quadrat, és a dir, que ha plogut un valor mitjà de 15 litres per metre quadrat, de manera que ha estat «el més sec d'aquest segle XXI». Casals ha comentat també que les pluges han estat «molt mal repartides», ja que gairebé totes van ser tempestes i entrades de nord, per la qual cosa hi ha llocs com Castella i Lleó, Madrid, la meitat sud o Canàries, on setembre va ser entre molt sec i extremadament sec enfront d'alguns punts de Canàries occidental, Mallorca, nord-est de Catalunya, algunes zones de les regions cantàbriques on va resultar entre «humit i molt humit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.