Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern autoritza la subvenció per a l'exhumació de la fossa de Formentera

14047

El Consell de Govern d'aquest divendres ha acordat aquest divendres autoritzar a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports que concedeixi una subvenció directa a l'entitat Fòrum per a la Memòria d'Eivissa i Formentera amb l'objectiu de dur a terme el projecte d'obertura i exhumació de la fossa del cementiri parroquial de Sant Ferran (Formentera).

Aquest projecte, segons ha informat posteriorment l'Executiu, es desenvoluparà entre el 15 de setembre i el 31 de desembre per un import de 16.780 euros. L'obertura i exhumació de la fossa es realitzarà en el transcurs de la segona quinzena de novembre. El Fòrum per a la Memòria és l'única entitat d'aquestes dues illes amb experiència contrastada en la recerca i cerca de fosses de persones desaparegudes. L'import total d'execució del projecte és de 20.777 euros i la part restant serà assumida pel Consell de Formentera.

El passat 26 d'abril, la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, va acordar exhumar la fossa de Sant Ferran a petició del Fòrum, associació que és vocal de la Comissió. Segons estudis històrics, en la fossa probablement es troben restes humanes de cinc formenterencs assassinats durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta fossa està identificada en el Mapa de Fosses de la repressió franquista a les illes Pitiüses, elaborat per l'associació i completat amb un informe sobre la possible localització, contingut i intervenció del lloc.

Des de l'entrada en vigor de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola i el franquisme, que va aprovar el Parlament per unanimitat, la fossa de Sant Ferran serà la tercera que exhuma el Govern després de la primera fase d'exhumació de la de Porreres i de l'inici de l'exhumació de la de Montuïri, aquest passat dilluns 25 de setembre. Si s'explica la de Sant Joan, exhumada el 2014, abans de l'aprovació de la Llei, l'exhumació d'aquesta fossa serà la quarta que es duu a terme a les Balears.

La intervenció arqueològica té com a objectiu executar els treballs de recerca en fosses amb restes humanes corresponents a víctimes dels fets de guerra i de represàlies polítiques en el període 1936-1939, mitjançant la recerca, l'exhumació i la identificació de les persones desaparegudes en el període de la Guerra Civil espanyola o la repressió franquista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.