Setmanari d'informació local - 138 anys

La massificació de cotxes, el problema que més preocupa a les Balears

13991

La massificació de cotxes és el problema mediambiental que més preocupa els ciutadans de les Balears, seguit de la massificació de persones, la contaminació de l'aire, el malbaratament d'aigua i la brutícia, segons l'Ecobaròmetre Balear 2017.

Aquest estudi, que ha estat presentat aquest passat dimarts per l'Obra Social La Caixa, l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES), Tirme i Hidrobal, constata una baixada progressiva de la percepció de qualitat del medi ambient, i un increment dels problemes associats a la massificació turística. La massificació de cotxes preocupa un 39 per cent dels enquestats i es converteix en el principal problema mediambiental, mentre que l'any passat ocupava el tercer lloc amb dotze punts percentuals menys.

En la mateixa línia, també experimenta una gran pujada com a problema la contaminació per fum dels cotxes, que passa del lloc 13 al tercer en un any, amb un increment de deu punts. També puja el canvi climàtic, del lloc 12 al setè. En contraposició baixa la preocupació respecte a la contaminació de les aigües marines, del primer lloc al vuitè, amb una caiguda de 15 punts percentuals.

Davant l'augment de la preocupació per la massificació de cotxes, així com del trànsit i els embossos, l'estudi apunta al fet que la resposta en l'enquesta podria estar relacionada «amb un increment de la flota de vehicles de lloguer, amb la gestió del trànsit i el transport públic, però també amb el fet que la temporada d'alta ocupació turística s'hagi avançat pel que fa a altres anys». Aquesta percepció és significativa a Palma (14%) i també en la Part Forana (11%), però pràcticament inexistent a Menorca.

Respecte als problemes relacionats amb l'aigua, la principal preocupació és la reducció de reserves d'aigua dolça, la sobreexplotació d'aqüífers subterranis, els abocaments i la salinització de pous. Davant això, les mesures que més adopten els Balears per combatre els problemes relacionats amb l'aigua són evitar utilitzar el WC com a galleda d'escombraries i reduir el consum sent conscient, com per exemple tancant l'aixeta entre tasques de neteja. Quant a energia, la majoria (84%) creu que no es donen les ajudes suficients per poder realitzar instal·lacions d'energies alternatives.

Empitjora l'opinió sobre l'actuació de les institucions

Els resultats de l'Ecobaròmetre 2017 revelen que empitjora l'opinió que els ciutadans tenen sobre l'actuació de les institucions, en sintonia amb el descens en la nota que donen els enquestats a la qualitat del medi ambient. Així, un 21 per cent dels enquestats consideren que les mesures adoptades contribueixen a millorar el medi ambient, un descens de 13 punts respecte a l'any anterior. La majoria, el 47 per cent, considera que l'actuació de les institucions no millora ni empitjora la situació.

D'altra banda, preguntats sobre quina institució hauria de fer més del que fa pel medi ambient, els enquestats apunten principalment als partits polítics (58%), el Govern d'Espanya (55%) i el Govern de les Balears (53%).

Massificació turística

Augmenta el nombre de ciutadans que consideren que, respecte als beneficis que reporta el turisme, els costos són excessius, superant el 50 per cent. En un any aquesta percepció ha pujat tres punts. En preguntar si l'augment de turistes afecta la conservació del medi ambient, s'aprecia un fort ascens dels quals creuen que afecta molt, 11 punts, que arriba al 60 per cent enguany. Quant als que pensen que la massificació afecta en major o menor mesura al medi ambient el percentatge és del 79 per cent.

A pesar que ha descendit el percentatge de ciutadans de les Balears que opinen que la superfície urbanitzada a la seva illa és excessiva, aquesta percepció supera àmpliament el 50 per cent. Aquest percentatge puja al 61% entre els joves. D'altra banda, la majoria dels enquestats creu que les superfícies dedicades a espais naturals són insuficients (53%).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.