Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten al·legacions per demanar que s'avanci el projecte per a la reducció d'envasos

13673

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca i l'Ajuntament de Palma han presentat al·legacions al projecte de Reial decret del Govern sobre la reducció del consum de bosses de plàstic per demanar que s'avanci la prohibició del seu ús a l'1 de gener del 2019 i no esperar fins al 2020. Ambdues institucions han enviat els seus respectius documents d'al·legacions al Ministeri espanyol d'Agricultura i Pesca, Alimentació en els quals es destaca la petició d'avançar el termini de prohibició d'ús de bosses de plàstic.

El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha assenyalat que en l'esborrany de la Llei de Residus i Sòls Contaminats de les Balears ja es contempla aquest termini. «Hem fet aquesta al·legació per ser coherents amb el que proposam i que la reducció d'aquests envasos que tants impactes negatius provoca al medi es posi en marxa el més ràpid possible», ha afegit.

Així mateix, també s'ha demanat que s'inclogui en el Reial decret l'objectiu de reduir les bosses de plàstic «molt lleugeres» (de menys de 15 micres, com les que s'utilitzen a la venda de fruita o xarcuteria), en considerar que existeixen alternatives al mercat, com les borses compostables. Igualment, Sansó ha remarcat que en l'esborrany de llei «ja es preveia que només es podrien usar bosses de plàstic biodegradables molt lleugeres destinades a prevenir el malbaratament alimentari o, dit d'una altra manera, destinades a la venda a l'engròs». En aquesta línia, en les al·legacions es proposa també que es cobrin al consumidor les bosses de plàstic lleugeres, si no són compostables.

Ecosistemes aquàtics

D'altra banda, en les al·legacions es demana que s'inclogui la redacció de l'impacte ambiental que suposen les bosses de plàstic als ecosistemes aquàtics «donada la gravetat i les dimensions actuals del problema de la presència de plàstic a la mar, rius i llacs i l'impacte que això suposa per a la fauna i els ecosistemes en general». Els micro-plàstics i les substàncies tòxiques que desprenen els plàstics degraden els ecosistemes i es poden introduir a la cadena alimentària, ha recordat l'Ajuntament.

Una altra de les al·legacions té com a objectiu demanar l'increment del percentatge de plàstic reciclat que haurien d'incloure les bosses no compostables, previst al decret en un 30 per cent. Des del Govern sol·liciten que sigui d'un mínim del 50 per cent. Es demana també que s'habiliti a les comunitats autònomes i les entitats locals a aprovar i aplicar mesures més restrictives en relació al consum de bosses de plàstic al seu territori si així ho aproven.

A l'apartat destinat a les campanyes de sensibilització es recorda que la prioritat dels missatges ha de ser sempre la prevenció i la reutilització, d'acord amb la jerarquia establerta per la legislació estatal i europea. A més, demanen que es fomenti fomentar la reducció de les borses, la reutilització i l'ús d'alternatives reutilitzables.

Per la seva banda, la tinent d'alcalde i regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha assegurat que Cort «ja va fer un pas» per la reducció de l'ús de bosses de plàstic «amb la nova ordenança de residus que estableix la seva eliminació». Per avançar cap a aquest objectiu, Truyol ha explicat que volen treballar de manera conjunta amb el sector comercial i que, per a això, estan preparant una campanya de conscienciació sobre les alternatives a les bosses de plàstic d'un sol ús. «És molt important que totes les administracions públiques avancin en la mateixa línia, per això demanem al Ministeri espanyol que tengui en compte les nostres al·legacions», ha afegit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.