Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern aposta per desenvolupar una pesca d'arrossegament menys nociva

13569

La Direcció general de Pesca del Govern aposta per desenvolupar un sistema d'arrossegament alternatiu a causa que l'actual modalitat d'arrossegament de fons marí presenta «molts» perjudicis: «L'impacte directe sobre el fons, l'elevat consum de combustibles fòssils, una baixa eficiència energètica i poca selectivitat». Aquest fet, segons explica el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, «ens obliga a cercar solucions tecnològiques que permetin l'activitat però atenuïn o suprimeixin els seus aspectes més nocius».

Tal com indiquen des del Govern, el desembre de 2011 l'Institut Español d'Oceanografia (IEO), juntament amb Simrad Spain, la Confraria de Pescadors de Maó i la Direcció general de Medi Rural i Marí del Govern posaren en marxa un projecte de desenvolupament tecnològic pesquer amb el títol 'Nou sistema per a la reducció de l'impacte de la pesca d'arrossegament de fons en les costes espanyoles del Mediterrani'. Per tenir una primera presa de contacte amb aquest sistema, Mercant s'embarcarà aquesta matinada en una jornada de pesca de l'embarcació Nova Jove Josefina, del port de Maó, «pionera» en aquest tipus d'aparell i «imprescindible» col·laboradora en aquest projecte.

El projecte es basa en la utilització d'unes portes que no entren en contacte amb el fons marí i que al mateix temps no impliquen cap modificació important en la resta d'elements de la pesca. Aquesta alternativa, acompanyada d'altres petites modificacions redueixen la fricció dels elements de pesca i, per tant, rebaixen la seva resistència a ser remolcat i eviten el dany en el fons marí, expliquen. Segons Mercant, «es pot considerar que el projecte es troba en una primera etapa, que consisteix en la demostració científica i pràctica de la idoneïtat». «La nostra intenció és implementar l'ús generalitzat en tots els vaixells d'arrossegament de les Balears», ha explicat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.