Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell defensa la paralització de la sortida d’escòries cap al port de Palma

13553

La consellera Sandra Espeja lamenta que s’hagi malinterpretat un gest de transparència cap a la societat civil organitzada com és convidar-los a veure les escòries tractades, arran del comunicat de Terraferida.

Des del Departament de Medi Ambient es vol aclarir que la convidada que es va fer a diferents entitats ecologistes per visitar el munt d’escòries tractades de Tirme «responia a un acte de transparència perquè poguessin tenir la major informació possible de primera mà».

Tot i que les sortides de material no passen per autorització del Consell, des de la institució volen recordar que la consellera Sandra Espeja el 27 de juny va paralitzar la sortida d’escòries tractades cap al port de Palma per seguir el principi de precaució. No obstant això, no hi havia cap document oficial que confirmàs si hi havia o no un informe d’impacte ambiental de les obres. Aquesta carta va ser tramesa tant a l’empresa concessionària com a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Pesca. «És la primera vegada a les Illes Balears que s’aplica el principi de precaució», apunten des del Consell. 

Va ser una setmana després, el 3 de juliol, quan la mateixa conselleria va fer arribar al Consell un escrit oficial on es confirmava que l’obra no tenia informe d’impacte ambiental però que legalment tampoc no era necessari.

Des del Departament de Medi Ambient es destaca que les cendres i les escòries tractades «són dues coses diferents i el seu tractament també ho és». Les cendres són tòxiques i s’han de confinar i emmagatzemar amb seguretat dins un dipòsit. Les escòries estan catalogades com a no tòxiques i no perilloses. 

Sobre el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca, el Consell vol aclarir que les cendres «no s’han utilitzat mai per obres públiques per ser tòxiques i la normativa ho prohibeix». També volen recordar que en els darrers anys s’ha augmentat la taxa de recollida selectiva gràcies a la decisió de rescindir l’encomana i ajudar els municipis que s’autogestionin adaptant-se a les seves necessitats.

Finalment, la consellera Espeja ha dit que des del Departament «s’ha facilitat i es facilitarà en tot el que es pugui les investigacions que venguin a esclarir els fets denunciats i que tota institució competent tendrà accés a les escòries tractades si creuen oportú dur a terme analítiques».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.