Setmanari d'informació local - 138 anys

Cladera lamenta les limitacions marcades pel Govern espanyol en l'elaboració dels pressuposts

13535

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha lamentat aquest dimarts que el Govern té «les mans lligades» per les limitacions marcades pel Govern espanyol que «condicionen de forma excessiva» l'elaboració dels pressupostos generals. Així ho ha expressat durant el debat parlamentari per aprovar el sostre de despesa proposada pel Govern. Segons Cladera, la regla de despesa necessita una flexibilització, mentre que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) «ha derivat en un cercle pervers i centralitzador» del qual «progressivament» volen sortir.

Segons Cladera, els de 2018 seran «els millors pressupostos», si bé considera que «podrien ser encara millors» sense les limitacions de l'Hisenda espanyola. Amb tot, la consellera ha ressaltat que la «quantitat històrica» d'aquest sostre de despesa (per primera vegada supera els 4.000 milions d'euros) és «clau per continuar desenvolupant les polítiques del canvi». L'augment, ha matisat, és «més moderat» que fa un any. La consellera també s'ha referit a la situació econòmica. Ha dit que les dades de creixement econòmic els «satisfan» però «no són suficients».

Començar a desvincular-se del FLA

Amb tot, l'augment dels ingressos no es reflecteix completament al pressupost a causa de la regla de despesa, com ha detallat la consellera. Dels gairebé 450 milions d'augment dels ingressos, només poden gastar 250 en diferents polítiques mentre que els altres 200 s'utilitzaran per «començar a desvincular-se» del FLA. «Això significa que necessitarem menys fonts externes per finançar les amortitzacions de deute previstes per a l'any que ve», ha apuntat Cladera. 

Demana unitat pel nou REB i el sistema de finançament 

Catalina Cladera ha tornat a reivindicar un nou Règim Especial per a les Balears (REB) i el canvi en el model de finançament, que ha qualificat com «un mecanisme fosc, obsolet i que castiga repetidament a les Balears». La consellera ha demanat unitat als partits de la càmera perquè «reafirmin el seu suport sense fissures sobre la conveniència d'un nou REB i sobre la reforma del sistema de finançament». «És necessari tenir una visió de país i deixar de costat la tàctica partidista», ha sentenciat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.