Setmanari d'informació local - 138 anys

Terraferida demana que s’investigui l’abocament de 60.000 tones d’escòries tòxiques al port de Palma

13521
Mallorca Blue

Segons ha informat Terraferida aquest dimarts, responsables polítics de Residus i Medi Ambient del Consell de Mallorca han ofert a algunes entitats ecologistes de Mallorca, entre elles Terraferida, visitar la planta d'incineració de Son Reus, gestionada per TIRME.

«L'objectiu d'aquesta visita ens ha semblat l’intent de fer un rentat de cara a TIRME mostrant com els forns de Son Reus cremen bé i intentar fer veure a les organitzacions ecologistes que els residus plàstics a mig cremar, que apareixen surant fa mesos a la Badia de Palma i que a dia d’avui encara embruten les platges, no provenen de TIRME», expliquen.

Terraferida vol recordar que l'Autoritat Portuària executa obres d'ampliació del port i com a material per reblir els molls que està construint, tenia previst usar 60.000 tones d’escòries provinents de la incineració. «Aquest abocament no té precedents a la nostra comunitat i ha estat paralitzat després de les denúncies de Mallorca Blue i veïnats a títol particular. A més, l'entitat puntualitza que l’abocament està sota investigació de la fiscalia per una denúncia del GOB».

La informació de què disposa Terraferida indica que la Conselleria de Medi Ambient va actuar amb diligència tot d'una que va tenir constància dels fets, el 26 de maig, obrint una investigació i advertint al Consell Insular que no podia quedar mans plegades davant aquest abocament. Lamentablement, el Consell Insular es va torbar 30 dies a paralitzar els abocaments, temps més que suficient perquè el promotor de les obres (Autoritat Portuària), d’acord amb TIRME, aboquessin milers de tones d’escòries tòxiques a la mar. Terraferida entén que aquest abocament no s'hauria d'haver produït mai, perquè les cendres/escòries no es poden usar per a aquestes finalitats, tal com especifica l'article 23 del Pla Director Sectorial de Residus (PDRS), que detalla a quines obres es podrien autoritzar aquests abocaments, en quines condicions i a més especifica que haurien d'estar 'autoritzats per l'òrgan competent', cosa que no ha passat.

Per altra banda, l'entitat explica que no hi va haver Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA) i les escòries no van ser desclassificades com a residus, tot i l'etiqueta d''ecoàrids' que l'hi ha posat TIRME. «En la nostra opinió l'actuació del Consell, en aquest cas, ha estat molt irresponsable, poc diligent i contrari a l’interès general. Ara TIRME, Autoritat Portuària i el Consell, que no va actuar davant els avisos de la Conselleria de Medi Ambient, intenten convèncer a entitats i ciutadania que tot és correcte i que els residus no provenen de les seves obres, cosa que pareix inversemblant». Davant tot plegat, Terraferida, com també altres entitats convidades, han declinat aquesta visita a la incineradora.

Terraferida demana al Consell:

1. Que canviï el PDRS i que aquest no permeti utilitzar cendres tòxiques a cap tipus d'obra pública, millori el reciclatge i fomenti la reducció.

2. Que revisi el contracte de TIRME, donat per 50 anys en condicions molt avantatjoses per l'empresa i molt cares i nefastes per la ciutadania de Mallorca.

3. Animam també a la Conselleria de Medi Ambient a prosseguir amb la investigació que va iniciar per aclarir l'origen dels residus i qui són els responsables polítics i empresarials d'aquesta operació per "amagar la brutor davall l'estora", estudiant les connexions entre TIRME i l'Autoritat Portuària que han impulsat això.

4. Insistim al Govern que segueixi treballant intensament en la llei de residus, un projecte fonamental per aquestes illes i que podria evitar en el futur, que actuacions com aquesta es tornin a repetir

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.